Petrović: Na Samitu energetike o dekarbonizaciji i tranziciji u energetici

Na Samitu energetike u Trebinju ove godine posebno će biti apostrofirane teme dekarbonizacije i tranzicije u energetici, te restrukturiranja i reorganizacije elektronergetskih sistema u regionu, izjavio je Srni generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

Petrović je rekao da je Samit energetike Trebinje, koji će od 22. do 24. okupiti 460 učesnika, važan za Republiku Srpsku i region i da je našao svoje mjesto u struci, nauci, poslovnoj zajednici, ekonomskim i privrednim krugovima.

-Ove godine Samit će okupiti rekordan broj eminentnih učesnika. Samit je postao međunarodni sajam, na koji će doći investitori iz više zemalja, onih koje ulažu u Republiku Srpsku, Federaciju BiH i region. I svi zajedno obradićemo devet značajnih tema – rekao je Petrović.

On je dodao da će jedna od tema biti i smart tehnologije koje su počele da osvajaju energetske tokove i sisteme.

-Svjesni smo da moramo da otvorimo tu temu sa važnim, eminentnim stručnjacima iz tih oblasti koji će svakako animirati donosioce odluka, prvenstveno u energetskom sektoru, ali i na nivou vlada i zakonodavnih tijela mijenjati neophodnu legislativu, kako bi se došlo do primjene novih tehnologija koje već postoje u Evropi – rekao je Petrović.

On je naglasio da oduševljava to da svake godine Samit ima sve više značajnih stručnjaka iz oblasti energetike i da misli da će ovaj samit definitivno potvrditi da je ova tema veoma važna.

-Ispostavilo se da se ova energetska kriza koja je izazvana u 2022. i 2023. godine prožima na našem Samitu i da će tu biti elaborirani mogući akcioni planovi i aktivnosti koje je neophodno sprovesti da energetska kriza ne ostavi duboke tragove u elektroenergetskim sistemima – rekao je Petrović.

On je dodao da je vidljivo da su mnoge elektroprivrede finansijski iscrpljene, jer su svoja sredstva morali da usmjere u nabavke skupih energenata i drugih proizvoda, opreme koja ima mnogo veće cijene nego prije energetske krize.

Petrović je naveo da energetska kriza može uspješno da prođe ako se tranzicija brzo izvršava i da je zato važno da Samit energetike ne bude samo samit struke i nauke, već i ekonomskih komunikacija, spojeva.

-To će doprinijeti tješnjoj saradnji između privrede, ekonomskih institucija, nauke, stručnih institucija, a poseban apostrof dajemo na saradnju sa privatnim sektorom, jer privatni sektor u regionu mora da ojača da bi mogao da učestvuje u izgradnji energetskih objekata bilo koje vrste, u suprotnom nećemo moći da izvršavamo obaveze, već ćemo zakupljivati druge firme -rekao je Petrović.

On je istakao da je Samit energetike važan za Republiku Srpsku, ali i region, te smatra da su ispunili svoju misiju.

Samit energetike biće održan od 22. do 24. marta u Trebinju pod sloganom “Energetska stabilnost zapadnog Balkana”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *