Odluka o zabrani izvoza oblovine iz BiH važna za zaštitu domaće proizvodnje

Podržan zaključak sa zajedničke sjednice entitetskih vlada o potrebi da se na nivou BiH donese Odluka o zabrani izvoza oblovine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković i predsjednikom Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić podržali su danas u Sarajevu zaključak sa protekle zajedničke sjednice entitetskih vlada o potrebi da na nivou BiH bude donesena Odluka o zabrani izvoza oblovine.


Košarac je naglasio da je ova odluka važna sa aspekta zaštite i razvoja domaće proizvodnje, kao i da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa pratiti inicijative koje dolaze od entitetskih vlada, te ih upućivati Savjetu ministara na usvajanje, saopšteno je iz ovog ministarstva.

“Zabrana izvoza oblovine jedna je od značajnijih odluka koju je Savjet ministara usvajao na zahtjev nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ Spremni smo da i dalje podržavamo ovu inicijativu, jer je riječ o zaštitnoj mjeri koja je dala pozitivne efekte za domaći privredni sektor, budući da sirovina ostaje dostupna našim privrednicima”, istakao je Košarac.

Smanjiti poreske stope na uvoz repromaterijala

Na sastanku je istaknuto da godišnja odluka o suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe, koju Savjet ministara usvaja na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, predstavlja značajnu mjeru podrške domaćem privrednom sektoru, s naglaskom na prerađivačku industriju.

“S tim u vezi, usaglasili smo da je neophodno da se septembar definiše kao krajnji rok za usvajanje odluke Savjeta ministara o suspenziji i smanjenju carinskih stopa na uvoz repromaterijala. Ovu odluku kreira Ministarstvo na čijem sam čelu u partnerstvu sa komorskim sistemom u BiH. Riječ je o vidljivoj interventnoj mjeri koju usvajaju institucije na nivou BiH u funkciji razvoja privrede Srpske i FBiH”, naveo je Košarac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *