Na planini Ozren pronađene tri endemske vrste Balkana

U istraživanju na planini Ozren, za samo nekoliko dana, stručnjaci su pronašli tri endemske vrste Balkanskog poluostrva.

Među njima su Planinski balkanski vodenjak i Potočna, odnosno grčka žaba. Najvažnije otkriće je Triton ili makedonski kesasti vodenjak, jedna od trenutno ugroženih vrsta.

Biolog i ekspert za vodozemce i gmizavce Saudin Merdan iz Olova kaže da je makedonski triton najvredniji nalaz tokom jučerašnjeg prvog dana istraživanja, uz sedam do osam pronađenih primjeraka vodozemaca i gmizavaca.


“Radi se o endemskoj vrsti tritona za Balkansko područje i mislimo da je ova lokacija na kojoj smo ga pronašli za sada najveća populacija makedonskog tritona u BiH”, izjavio je Merdan, pojasnivši da je BiH najsjevernija granica tritona koji se pruža do Grčke.

Naučno-istraživački kamp “Ozren”, koji je okupio tridesetak eksperata nastavak je prošlogodišnjeg istraživanja radi utvrđivanja “nultog stanja” Ozrena, s obzirom na to da izuzev Gostilja, koje je prostornim planom Republike Srpske predviđeno kao zaštićeno područje u rangu nacionalnog parka, šire područje Ozrena nije istraživano.

Zoran Poljašević iz Ekološkog udruženja „Ozrenski studenac“ iz Sočkovca rekao je da je jedan od osnovnih ciljeva, pored zaustavljanja geoloških istraživanja nikla na Ozrenu, da se ovo područje konačno zaštiti i dobije neki viši status.

Ovo je prvo istraživanje Ozrena te vrste , koji prema važećem Prostornom planu Republike Srpske, pretenduje da bude zaštićen kao nacionalni park.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *