Na Bunskim kanalima neće biti mini hidroelektrana

Krajem 2022. godine Bunski kanali izbrisani su Prostornog plana, sada je na potezu Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja treba da poništi koncesioni ugovor.

Ekološka udruženja iz Mostara od 2014.godine, bore se za očuvanje Bunskih kanala kao zaštićenog spomenika prirode. Podršku su im pružila brojna udruženja iz zemlje i regije, svjetski aktivisti, čak i pojedini političari. Svoju borbu priveli su kraju, prenosi BHRT.

Nakon gotovo devet godina borbe, čini se da će ekološke udruge ostvariti svoj cilj. Kako sada stvari stoje, na ovom mjestu neće doći do izgradnje dvije mini hidroelektrane.

A prvobitno do izdavanja dozvola i koncesije za izgradnju mini hidroelektrana nije ni trebalo doći budući da su Bunski kanali zaštićeni spomenik prirode. U višegodišnjoj borbi su se mještanima Bune i aktivistima pridružili i brojni mostarski odbornici, te su krajem prošle godine iz Prostornog plana izbrisali Bunske kanale. Ostalo je još da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona poništi koncesioni ugovor.

MIROSLAV BARIŠIĆ, “Stop izgradnji mHe na Buni”

“Valjda će novi zastupnici uspjeti da ponište tu koncesiju za sva vremena.”Tako da nećemo više strahovati za naše kuće, naše živote, a pogotovo za prirodu”.

SILVIO BUBALO, vijećnik u Gradskom vijeću (HRS)

„Odlaskom Vesne Šunjić  koja je bila gradska vijećnica, a sada zastupnica u Skupštini HNŽ-a je također poslala inicijativu za konačno brisanje i raskidanje te koncesije koja je zadnji završni korak. Odgovor od nadležnogministarstva i ministra Donke Jovića je bio da će se taj prijedlog razmatrati sa svim ostalim koncesijama koje će se desiti u ovoj godini.“

Uprkos zaključku Skupštine HNŽ-a od prije godinu dana, da se nakon brisanja iz Prostornog plana mora i raskinuti koncesioni ugovor, iz resornog ministarstva su se oglasili kratkim saopštenjem.

 DONKO JOVIĆ, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

“Obavještavamo vas da ovaj organ postupa po zakonom propisanim procedurama i da će po prijemu zvaničnih akata pristupiti razmatranje predmetne problematike“.

OLIVER ARAPOVIĆ, Eko-udruga “Majski cvijet”, Mostar

“Mi dok ne vidimo to crno na bijelo apsolutno nemamo i nećemo da vjerujemo u te neke špekulacije. Kad to iziđe službeno onda ćemo pozdraviti tu odluku.”

Za sada se ne zna kada će Vlada raskinuti koncesioni ugovor. Inače, investitor Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o. Mostar ima još samo koncesioni ugovor jer je sve druge dozvole i suglasnosti izgubio.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *