Ministri G7 postavili ambiciozne, nove ciljeve za solarne i vjetroelektrane

Ministri energetike i životne sredine Grupe sedam bogatih zemalja G7 obećali su da će raditi na ubrzanju prelaska na čistiju, obnovljivu energiju, ali nisu odredili raspored za postepeno gašenje termoelektrana na ugalj.

Odnosno, nije prihvaćen rok do 2030. za postupno ukidanje uglja, za koji su se zalagali Kanada i neke druge članice. Ostavljena je mogućnost za nastavak ulaganja u gas, uz obrazloženje da bi taj sektor mogao pomoći u rješavanju potencijalnih nedostataka energije. Zvaničnici su, na kraju dva dana razgovora u Saporu, na sjeveru Japana objavili saopštenje na 36 stranica u kojem su izložili svoje obaveze uoči samita G7 u Hirošimi u maju.

U saopštenju, članovi G7 su se obavezali da će zajednički povećati kapacitet vjetroenergije na moru za 150 gigavata (GW) do 2030. godine, a solarni kapacitet na više od 1 teravata (TW), što su nazvali drastičnim porastom čiste energije.

Japan je dobio podršku drugih zemalja iz G7 za sopstvenu nacionalnu strategiju koja ističe takozvani čisti ugalj, vodonik i nuklearnu energiju kako bi se osigurala energetska sigurnost ove zemlje.

“Prepoznajući trenutnu globalnu energetsku krizu i ekonomske poremećaje, ponovo potvrđujemo svoju posvećenost ubrzanju prelaska na čistu energiju, na neto nultu emisiju gasova staklene bašte najkasnije do 2050. godine”, navodi se u saopštenju, prenio je AP.

Lideri su ponovo ukazali na potrebu za hitnim smanjenjem emisije ugljenika i postizanjem “pretežno dekarbonizovanog energetskog sektora” do 2035. godine.

“Pozivamo druge zemlje i radićemo sa njima na okončanju razvoja novih projekata za proizvodnju električne energije na ugalj na globalnom nivou što je prije moguće da bismo ubrzali tranziciju prema čistoj energiji na pravedan način”, navodi se u dokumentu. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *