Korišćenje nuklearne energije u Srbiji iz ugla stručnjaka

Memorandum o korišćenju nuklearne energije u Srbiji predstavlja prvi korak u procesu koji traje 14 godina, koliko je potrebno da se nuklearna elektrana pusti u pogon.

Ovo je izjavio stručnjak u oblasti nuklearne energetike Đurica Tankosić za RTS.

Smatra da je to najbezbedniji izvor energije i pojašnjava da se prilikom projektovanja nuklearnih elektrana uzimaju u obzir prirodne pojave, ali i napad oružjem, kao i malo verovatni događaji, poput udara velikog aviona

Iako Srbija nema nuklearnu elektranu, ona je šezdesetih, sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka bila jedna od naprednijih država kada je reč o nuklearnoj energetici.

Tankosić ističe da su još osamdesetih godina urađeni parametri potrebni za sprovođenje projekta izradnje nuklearne elektrane.

“Treba doraditi te stvari. Ljudi koji su na njima radili su mojih godina, potrebni su nam novi kadrovi, a oni će doći kada im se pokaže perspektiva da će taj program zaista proći”, rekao je Tankosić dodajući da je za to potrebno i da mediji pravilno obrađuju ovu temu.

Nuklearke – najsigurniji izvor energije

Tankosić je projektovao, gradio i puštao u pogon bezmalo 30 nuklearki širom sveta i napominje da nema razloga za strah od nuklearnih elektrana, ali da svakako treba biti oprezan.

“Nuklearne elektrane nisu opasne i svi parametri pokazuju da su one najsigurniji izvor energije, uključujući i vetar i Sunce”, rekao je Tankosić.

Ističe da se prilikom projektovanja nuklearnih elektrana uzimaju u obzir prirodne pojave, napad oružjem, kao i malo verovatni događaji, poput udara velikog aviona.

Ima li razloga za strah od nuklearnog otpada

Svetski stručnjak iz oblasti nuklearne energije pojašnjava i da nema razloga za zabrinutost kada je reč o nuklearnom otpadu, kao i da je hemijski otpad mnogo opasniji.

“Radioaktivni otpad nestaje i transformiše se u stabilne elemente koji nisu opasni”, rekao je Tankosić dodajući da se on drži u nuklearnim elektranama.

Smatra da će nuklearna energija u budućnosti, a naročito u Evropi, imati značajniju ulogu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *