Koliko domaćinstava u RS će osjetiti poskupljenje struje ?

Prijedlog Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o uvođenju blok tarifa izazvao je veliku pažnju javnosti.

Poskupljenje struje Prema tom prijedlogu do 500 potrošenih kilovata-časova, prilikom obračuna električne energije za domaćinstva, plaćaće se po jednoj cijeni, od 500 do 1.500 kilovat-časova po drugoj, a preko 1.500 po trećoj cijeni.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će najvećem dijelu stanovništva ostati ista cijena električne energije, dok oni koji budu trošili više električne energije treba i da plate veću cijenu.

„Imao sam sastanak s mandatarom za sastav nove vlade Radovanom Viškovićem, predsjednikom Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske Vladislavom Vladičićem i direktorom Elektroprivrede Srpske Lukom Petrovićem o stanju u elektroenergetskom sistemu Republike Srpske.

Najvećem dijelu stanovništva ostaće ista cijena električne energije, dok oni koji budu trošili više električne energije treba i da plate veću cijenu“, ocijenio je Dodik.

Većina domaćinstava prosječno troši manje od 500 kWh mjesečno – tvrde u ERS

Prema podacima koja je iznijela Sanja Rikalo, direktorica Direkcije za operativne poslove distributivnog sistema ERS, prilikom javne rasprave o ovom prijedlogu, većina domaćinstava u RS prosječno ne troši preko 500 kWh mjesečno.

Prema tim podacima čak 449.526 kupaca ima prosječnu godišnju potrošnju do 500 kWh.

Od 500 – 1000 kWh troši 75.261 kupac, dok oko 11.000 kupaca troši preko 1000 kWh mjesečno.  

Kolike će biti nove cijene za potrošene kilovate-časove iznad 500, još nije poznato. Iz Regulatorne komsije za energetiku poručuju da promjene u cijenama ne neće biti velike.

Udruženja potrošača protiv blok tarifa

Savez udruženja potrošača Republike Srspke protivi se najavljenim izmjenama tarifnih modela. Oni tvrde da Zakonom o električnoj energiji nisu predviđene blok tarife, kao ni ugovorima koje su potrošači počeli da potpisuju od 2021. godine. Iz Regulatorne komisije odgovaraju da predloženi model omogućava da svi kupci plaćaju pod jednakim uslovima, za jednako utrošene kilovat-časove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *