Klimatske promjene mogle bi pokrenuti novu pandemiju?

Klimatske promjene: Budući da klima na Zemlji nastavlja da se zagrijava, istraživači predviđaju da će divlje životinje biti prisiljene da premjeste svoja staništa – vjerovatno u regije s velikom ljudskom populacijom – što će dramatično povećati rizik od prelaska virusa na ljude. To bi moglo da dovede do nove pandemije.

Vezu između klimatskih promjena i prenosa virusa opisao je međunarodni istraživački tim predvođen naučnicima sa Univerziteta Džordžtaun, objavljeno je u časopisu „Nature“.

U ovoj studiji, naučnici su izvršili prvu sveobuhvatnu procjenu o tome kako će klimatske promjene promijeniti globalni skup virusa kod sisara. Rad se fokusira na promjene geografskog prostora, odnosno putovanja, koje će životinjske  vrste preduzeti dok sele svoja staništa u nova područja. Kako se prvi put susreću s drugim sisarima, studija predviđa da će podijeliti hiljade virusa.

Ove promjene donose veće mogućnosti da se virusi poput ebole ili koronavirusa pojave u novim područjima, što ih čini težim za praćenje, kao i u novim vrstama životinja, što olakšava virusima da preko ovih životinja, kao “odskočne daske”, pređu na ljude.

„Najbliža analogija su zapravo rizici koje vidimo u trgovini divljim životinjama”, kaže glavni autor studije profesor Kolin Karlson. „Zabrinuti smo zbog trgovine, jer spajanje nezdravih životinja, u neprirodnim uslovima, otvara mogućnosti za ovaj process, kao što je SARS „skočio“ sa slijepih miševa na cibetke, a zatim sa cibetki na ljude. Ali tržišta više nisu izuzetak, u klimi koja se mijenja, takav proces biće realnost u prirodi gotovo svuda”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *