Infostan počinje reprogram duga komunalnih usluga od 1. novembra

Od 1. novembra Infostan Beograd počinje reprogram duga komunalnih usluga.

Građani koji imaju dugovanja moći će da se prijavljuju narednih šest meseci, sve do kraja aprila iduće godine, javlja Radiotelevizija Srbije.

Reprogramom se građanima pruža mogućnost da izmire dugovanja koja imaju za komunalne usluge zaključno sa 31. avgustom ove godine na više mesečnih rata, uz otpis kamate, a za određene kategorije i na 60 mesečnih rata.

Infostan :Otpis kamate i 5-10 % glavnog duga

Direktorka Sektora naplate InfostaLidija Gligorić rekla je da su opšti uslovi reprograma potpuni otpis kamate i otpis od pet do 15 odsto glavnog duga, u zavisnosti od broja mesečnih rata na koje se otplaćuje – na tri, šest ili 12 rata.

„Ovaj reprogram se razlikuje od prethodnih, jer je prvi put prepoznata kategorija korisnika sa niskim primanjima, a to su socijalno ugrožene kategorije i penzioneri, koji su evidentirani kao primaoci novčane socijalne pomoći ili evidentirani u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kao penzioneri“, kazala je Gligorić.

Objasnila je da su omogućeni i posebni uslovi, potpuni otpis kamate i 20 odsto otpis glavnog duga, bez obzira na broj mesečnih rata na koji se otplaćuje – 12, 24, 48 ili 60, u zavisnosti od visine duga.

Gligorić je navela da se reprogram odnosi na sva dospela nenaplaćena potraživanja, bilo da su kod sudova, javnih izvršitelja ili se radi o neutuženim dugovanjima.

Na pitanje koliko građani Beograda duguju za komunalije i koji je to procenat korisnika, Gligorićeva nema odgovor, ali je naglasila da je naplata veća od 90 odsto.

„Sistem objedinjene naplate jedini može da obezbedi ovako visok procenat naplate, ali ovo su nenaplativa potraživanja, korisnika koji nemaju primanja, ili su jako niska, razne životne okolnosti su ih dovele do nagomilanih dugovanja, ili se radi o dugovanjima preminulih koje naslednici sada preuzimaju“, dodala je ona.

Sa druge strane, Gligorić je napomenula da korisnici komunalnih usluga koji redovno izmiruju obaveze svaki mesec ostvaruju popust od pet, šest ili sedam odsto, u zavisnosti od kontinuiteta redovnih plaćanja“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *