I željezara dobija solarnu elektranu

Na krovu nekadašnjeg pogona Vučionice u željezari u Nikšiću do juna će bit instalisani prvi megavati solarne elektrane. To je saopšteno iz menadžmenta nove komanije EPCG – Željezara Nikšić. Plan je da se u krugu fabrike u prvoj godini postavi elektrana od 10 MW, ali i da se uporedo radi i na razvijanju proizvodnje metalnih konstrukcija.

Prioritet menadžmenta je što hitnija izgradnja solarne elektrane snage 10 MGW u fabričkom krugu. Projekat je spreman, a prvi megavati biće isporučeni sa krova neakadašnjeg pogona Vučionice.

“Mi se nadamo da ako budemo brzo radili, da ćemo za neka 3-4 mjeseca, baš u punoj sezoni sunca i insolacije imati elektranu na mreži i početi prihodovati značajna sredstva od nje”, istakao je predsjednik borda direktora EPCG –Željezara Nikšić Marko Perunović.

Izvršni direktor EPCG–Željezara Nikšić Đorđije Đukanović kazao je da za elektranu koju bi instalirali od 10 MW to bi bio neki prihod od oko 2 miliona eura godišnje.

“Za elektranu koju bi instalirali od 10 MW to bi bio neki prihod od oko dva miliona eura godišnje, čime bi apsolutno mogli da servisiramo radnu snagu. Znači taj dio bi išao kao neka sigurnost fabrike, a ostalo bi dolazilo kroz nove vrijednosti i programe”, kazao je Đukanović.

Izgradnja soalrne elektrane koštaće oko deset miliona evra, a novac će biti obezbijeđen kroz kreditno zaduženje. Elektoprivreda Crne Gore je kupila željezaru od tuskog Tosyalija za 20 miliona eura.

Izvor: investitor.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *