Folksvagen ponovo odgodio odluku o lokaciji četvrte fabrike baterija u istočnoj Evropi

Njemačka automobilska grupa Folksvagen ponovo je odgodila odluku o lokaciji fabrike baterija koja bi trebala biti izgrađena u istočnoj Europi, ističući da je potražnja za električnim vozilima slabija nego što se očekivalo.

“S obzirom na tržišne uslove, uključujući spori rast tržišta BEV-a (električnih vozila na baterije) u Evropi… odluka o novim lokacijama trenutno ne bi bila poslovno racionalna”, objasnio je izvršni direktor VW-a Oliver Blume.

Folksvagen je odluku odgodio i prije godinu dana kada su yemlje kandidati ya lokaciju fabrike bile Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, a ovoj godini poručili su da neće žuriti s odabirom.

Blume se ovaj sastao sa češkim zvaničnicima, a kompanija je poručila da ostaje u programu e-mobilnosti u Škoda Autu, najvećem češkom izvozniku i da će u idućim godinama plasirati na tržište nove električne modele.

Češki zvaničnici rekli su pak u srijedu da će predloženu lokaciju za Folksvagenovu fabriku ponuditi drugim investitorima, dodavši da više ne mogu čekati.

“Ne možemo čuvati zemljište za taj projekt”, rekao je na konferenciji za novinare premijer Petr Fiala.

Ministar industrije Jozef Sikela dodao je da razgovaraju s pet investitora i da su dva projekta po obimu slična Folksvagenovom.

Folksvagen je već odabrao lokacije za proizvodnju baterijskih ćelija, u njemačkom Salzgitteru, španskoj Valensiji i kanadskom St. Tomasu ukupnog proizvodnog potencijala do 200 gigavat-sati (GWh) godišnje. I druge autokompanije i analitičari upozorili su prošli sedmice na neočekivano slabu potražnju za električnim vozilima. a VW-ova knjiga narudžbi u vuropi obuhvaća samo 150.000 vozila, upola manje nego lani

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *