Evropski parlament traži usvajanje “Dana EU za žrtve globalne klimatske krize”

Evropski parlament pozvao je na uspostavljanje godišnjeg “Dana EU za žrtve globalne klimatske krize” kako bi se prisjetili ljudskih života izgubljenih zbog klimatskih promjena.

U rezoluciji, Parlament predlaže obilježavanje ovog dana svake godine 15. Jula, počevši od ove godine i poziva Evropski Savjet iEvropsku  Komisiju da podrže inicijativu.

Poslanici Evropskog parlamenta smatraju da je prikladno odati počast žrtvama klimatske krize i naglašavaju da bi to pomoglo podizanju svijesti o izgubljenim ljudskim životima i humanitarnoj krizi uzrokovanoj klimatskim promjenama.

Ističu da klimatske promjene dovode do sve nepredvidivijih vremenskih pojava, uključujući sve češće i intenzivnije vrućine, šumske požare i poplave, do prijetnji sigurnosti i sigurnosti hrane, vode te do pojave i širenja zaraznih bolesti, koje se intenziviraju i uzimaju sve veći ljudski danak kako u globalu tako i u Evropi. Evrospki Parlament je usvojio Evropski zakon o klimi , koji obavezuje EU da postane klimatski neutralna do 2050. godine i da smanji neto emisiju stakleničkih gasova za najmanje 55% do 2030. Gopdine. Parlament je takođe nedavno usvojio ključne zakone kao dio „Fit for 55 ‘- paket kako bi se postigao taj cilj. Parlament je 29. novembra 2019. proglasio klimatsko i ekološko vanredno stanje u Evropi i širom svijeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *