EU: preko 250 projekata u oblasti hidrogena iz obnovljivih izvora

U EU se trenutno provode 254 projekta u oblasti hidrogena iz obnovljivih izvora, od kojih je 170 u funkciji, a 84 u izgradnji. Oni odgovaraju instalisanom kapacitetu od gotovo 3 GW.

Kako bi podržala razvoj evropskog tržišta hidrogena Evropska komisija je pokrenula pilot-mehanizam kako bi ubrzala ulaganja pružanjem jasnije slike o stanju na tržištu otkupljivača i dobavljača te olakšavanjem kontakata među njima. Mehanizam će biti na snazi pet godina i biće dio Evropske banke za hidrogen.

U okviru pilot-mehanizma za hidrogen prikupljaće se, obrađivati i omogućiti pristup informacijama o potražnji i ponudi hidrogena iz obnovljivih izvora, niskokarbonskog hidrogena i derivata, čime će se evropskim otkupljivačima omogućiti da se usklade s evropskim i stranim dobavljačima. 

Pilot-mehanizam za hidrogen je dio je rada Komisije na uspostavljanju evropske platforme za više proizvoda za zajedničku kupovinu strateških proizvoda, koja bi u budućnosti mogla obuhvaćati robu kao što su strateške sirovine.

Sveukupno, oko 18 milijardi evra je uloženo u Evropu iz Fonda za otpornost i oporavak, šema država članica i nekoliko regionalnih i inovativnih programa za podsticanje prvih projekata proizvodnje hidrogena, podršku zamjeni goriva i razvoj infrastrukture. Osim toga, Komisija je odobrila državnu pomoć za četiri važna projekta od zajedničkog evropskog interesa („IPCEI“) u lancu vrijednosti hidrogena, u iznosu od 18,9 milijardi eura.

Međutim, na globalnom nivoz samo 4 % najavljenih projekata u području hidrogena iz obnovljivih izvora i niskokarbonskog hidrogena donijelo je konačnu odluku o ulaganju, a utvrđeno je da samo 12 % potencijalnog snabdjevanja čistim hidrogenom proizvedenim do 2030. preuzima samo 12 %.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *