EU: povećan BDP – smanjene emisije CO2

U četvrtom kvartalu 2022. godine, emisije gasova sa efektom staklene bašte u EU iznosile su 938 miliona tona ekvivalenta CO2 (CO2-eq) , što je smanjenje od 4% u poređenju sa istim kvartalom 2021. godine, kada su iznosile 978 miliona tona.

Ovo smanjenje je praćeno određenim ekonomskim oživljavanjem, što pokazuje povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) EU od 1,5% u četvrtom kvartalu 2022. godine, u poređenju sa istim kvartalom 2021. godine, navodi se u izvještaju Eurostata.

Emisije gasova sa efektom staklene bašte, u četvrtom kvartalu 2022. godine, smanjene su u gotovo svim zemljama EU u poređenju sa istim kvartalom 2021. godine, osim u Irskoj, Letoniji, Malti i Danskoj, gdje su se povećale. Ova grupa članica EU takođe je zabilježila rast BDP-a.

Među zemljama EU koje su smanjile emisije stakleničkih plinova, najveći pad zabilježen je u Sloveniji, Holandiji i Slovačkoj.

Od 23 zemlje EU, koje su zabilježile smanjenje emisija, samo 5 je zabilježilo i pad svog BDP-a (Estonija, Luksemburg, Litvanija, Finska i Švedska), što znači da je većina uspjela smanjiti emisije uz rast BDP-a. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *