EU embargo na rusku naftu, ali samo onu koja dolazi morskim putem

Lideri Evropske unije dogovorili su plan za blokiranje više od dvije trećine uvoza ruske nafte. Zabrana je kompromis koji za sada neće uticati na uvoz nafte iz naftovoda, nakon protivljenja Mađarske.

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je sporazum prekinuo “ogromni izvor finansiranja” za rusku ratnu mašinu. To je dio šestog paketa sankcija odobrenog na samitu u Briselu, oko kojeg je moralo da se usaglasi svih 27 država članica, prenosi „Slobodna Evropa”.

Mišel je rekao da je EU takođe dogovorila teške mjere usmjerene na najveću rusku banku, Sberbanku i tri državna emitera. Članice EU provele su sate boreći se da razriješe svoje nesuglasice oko zabrane uvoza ruske nafte, a Mađarska je glavni protivnik.

Kompromis je uslijedio nakon nedelja prepirki, dok nije dogovoreno da će postojati „privremeno izuzeće za naftu koja dolazi naftovodima u EU”, rekao je Mišel novinarima, prenosi BBC.

Zbog toga će hitne sankcije uticati samo na rusku naftu koja se transportuje u EU preko mora – što je dve trećine ukupnog uvoza iz Rusije.

Ali u praksi, predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen rekla je da će obim zabrane biti širi, jer su Njemačka i Poljska dobrovoljno ukinule sopstveni uvoz naftovoda do kraja ove godine.

Naftovod Družba/izvor: eur-lex.europa.eu

„Ostalo je oko 10-11 % koje pokriva južna Družba”, rekla je Fon der Lajen, misleći na ruski naftovod koji snabdeva naftom Mađarsku, Slovačku i Češku. Evropski savjet će ponovo razmotriti ovo izuzeće “što je prije moguće”, dodala je ona.

Ruski predstavnik: Naći ćemo druge uvoznike

Ruski stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, oglasio se na Tviteru nakon objave predsednice Evropske komisije.

„Kako je juče (Fon der Lajen) ispravno rekla, Rusija će naći druge uvoznike. Važno je napomenuti da ona sada protivreči svojoj jučerašnjoj izjavi. Vrlo brza promena načina razmišljanja ukazuje da EU nije u dobrom stanju”, napisao je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *