Ekološki standardi izazov za mala i srednja preduzeća

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je u Banjaluci sa globalnim direktorom Svjetske banke za trgovinu, investicije i konkurentnost Monom Hadad o mjerama i mogućim modelima koje je potrebno preduzeti kako bi se mala i srednja preduzeća uspješno prilagodila sve rigoroznijim ekološkim standardima, koji se postavljaju kao uslov za izlazak na EU tržište.


Na sastanku je izražena spremnost da Vlada Republike Srpske i Svjetska banka razviju programe podrške malim i srednjim preduzećima, kako bi ona bila u prilici da zadovolje pomenute standarde, saopšteno je iz Vlade RS.

Predsjednik Vlade podsjetio je da su već preduzeti određeni koraci u tom pravcu, kreiranjem programa instalacije solarnih panela na krovovima preduzeća i institucija.

“Ukazano je, takođe, da je potrebno razviti programe dodatne edukacije privrednika, kako bi se upoznali sa procesom tzv. zelene tranzicije i potrebi zadovoljavanja novih evropskih propisa neophodnih za plasiranje robe na EU tržište”, navedeno je u saopštenju.

Tokom sastanka izražena je obostrana spremnost i za razvoj programa za dalje pojednostavljivanje administrativnih procedura i proširenjem perspektiva za privlačenje novih investicija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *