EBRD odobrio kredit od 300 miliona dolara za reformu EPS-a

U Beogradu su potpisani ugovori o kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u vrijednosti od 300 miliona evra, namenjenih za ulaganju u elektroenegretski sektor Srbije. Ugovore su potpisali potpredsjednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, kao i direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević i direktor EBRD-a za energetski sektor jugoistočne Evrope Gregori Zielinski.

Ovo je drugi najveći kredit EBRD-a Republici Srbiji, koji je do sada uložio u Srbiju ukupno 7,9 milijardi evra.

Sredstva će koristiti EPS koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza većih količina električne energije.

Mali je istakao da je ovo podrška međunarodnih finansijskih institucija vladinoj strategiji za dekarbonizaciju sektora električne energije, sa ciljem postepenog ukidanja uglja do 2050. godine.

„Ulaganja u energetiku smo definisali kao prioritet Vlade Srbije jer je energetska kriza dodatno istakla izazove u ovom sektoru. Potrebna su ulaganja, modernizacija, podizanje kapaciteta i spremnosti na krizne situacije u ovom sektoru i time se bavimo“, rekao je Mali nakon potpisivanja ugovora.

Profesionalizacija EPS-a od strateške važnosti

Osim toga, radiće se na reformisanju EPS-a, koji mora imati jače korporativno upravljanje, bolje menadzerske kapacitete.

„Profesionalizacija ovog preduzeća je strateški važan korak za celokupan energetski sektor Srbije i to ćemo i sprovesti, nema više odlaganja ovog važnog zadatka“, poručio je Mali. 

Na sastanku je podvučena činjenica da velike hidroelektrane u Srbiji obezbeđuju oko 30 odsto proizvodnje energije u Srbiji, dok obnovljivi izvori energije, kao što su vjetar i solarna energija, čine manje od 3 % proizvodnje i imaju potencijal da značajno pomognu zemlji u razvoju čistog novog, domaćeg snabdevanja energijom. 

Finansiranje će biti obezbjeđeno u dvije tranše, uz garanciju Ministarstva finansija u ime države Srbije.

EBRD je u 2022. obezbjedio ukupno 650 miliona evra Republici Srbiji, od čega je više od tri četvrtine utrošeno na projekte u privatnom sektoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *