EBRD finansira Vlasinske hidroelektrane

U saradnji sa EBRD, biće obezbjeđeno finansiranje projekta revitalizacije Vlasinskih hidroelektrana i reforme energetskog sektora

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju i Zapadni Balkan Mateom Kolanjelijem o saradnji na projektima u energetskom sektoru.

Đedović je istakla da nedavno usvojene Polazne osnove plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, između ostalog, predviđaju i revitalizaciju postojećih hidrokapaciteta kao i da će, u saradnji sa EBRD, biti obezbeđeno finansiranje projekta revitalizacije Vlasinskih hidroelektrana.

Ona je navela da je putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) odobren grant EU od 15,5 miliona evra za projekat koji će produžiti životni vek Vlasinskih hidroelektrana, povećati instalisani kapacitet za osam megavata i omogućiti povećanje obnovljivih izvora energije u našem energetskom sistemu.

Procenjena vrednost čitavog projekta je približno 77 miliona evra, pregovori sa EBRD su u toku i očekujemo da ugovor bude potpisan na jesen, rekla je ministarka.

Uskoro prva tranša od 200 miliona evra za likvidnost EPS-a

Prema njenim rečima, EBRD je nedavno odobrila finansijski paket vredan 300 miliona evra za likvidnost „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) i reformu energetskog sektora.

Đedović je naglasila da su ispunjeni svi uslovi za isplatu prve tranše kredita od 200 miliona evra koji će značajno doprineti likvidnosti „Elektroprivrede Srbije“.

Posle mnogo godina konačno smo započeli sa profesionalizacijom u našoj najvažnijoj energetskoj kompaniji sa ciljem da bude snažnija, uspešnija i modernija, rekla je ona i dodala da će reforme u EPS-u doprineti podizanju kapaciteta, boljem planiranju i fokusiranju na rezultate.

Ona je navela da to ministarstvo i EBRD sarađuju na nekoliko projekata u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kojima se pruža podrška Srbiji u dekarbonizaciji energetskog sektora.

Cilj nam je da uvedemo toplotne pumpe u toplane i iskoristimo potencijale solartermalne i geotermalne tehnologije, istakla je ministarka i najavila da sledeće godine počinju radovi u okviru projekta, koji je vredan više od 40 miliona evra.

Prema njenim rečima, kroz taj projekat uvećaćemo udeo obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja u 11 lokalnih samouprava.

Đedović je navela da se na unapređenju mera energetske efikasnosti sa EBRD radi i kroz projekat energetske sanacije stambenih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja, napomenuvši da je reč o projektu, koji obuhvata stambene zgrade sa velikom potrošnjom energije, a vredan je 50 miliona evra.

Kolanjeli je čestitao Đedović na nedavnom pokretanju aukcija za tržišne premije koje će trajati do polovine avgusta i doneti novih 450 megavata električne energije iz OIE.

On je istakao da će EBRD predstaviti novu petogodišnju strategiju za Srbiju u kojoj glavno mesto zauzima zelena energetska tranzicija.

Naš cilj je da budemo partneri Srbiji u obezbeđivanju finansijske podrške za energetsku tranziciju kako bi se povećali kapaciteti iz obnovljivih izvora energije i uspešno nastavili projekti na unapređenju energetske efikasnosti, objasnio je Kolanjeli.

Naša nova strategija definiše i mogućnost finansiranja strateških gasnih infrastrukturnih projekata u cilju diverzifikacije izvora snabdevanja, kao što je projekat izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Severne Makedonije, naveo je direktor EBRD za Srbiju i Zapadni Balkan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *