EBDR predvodi finansiranje najveće solarne elektrane na zapadnom Balkanu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da predvodi finansiranje solarne elektrane snage 140 megavata (MW) u Albaniji, najveće u ovoj zemlji i na zapadnom Balkanu. Ukupna vrijednost investicije procijenjuje se na 135 miliona evra.

Osim EBRD-a, projekat sufinansiraju Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Intesa Sanpaolo banka Albanija, Privredna banka Zagreb i, sopstvenim sredstvima, međunarodna kompanija sa sjedištem u Francuskoj, Volatile, koja je nosilac projekta.

Kao rezultat prve konkurentske aukcije za solarnu energiju u Albaniji, nakon uvođenja Programa aukcija obnovljive energije EBRD-a, projekat se smatra značajnim solarnim postrojenjem, koje može poslužiti kao model za druge u regionu zapadnog Balkana, saopšteno je iz EBRD-a .

Kompanija Voltalia, koja je dobila tridesetogodišnji ugovor 2020. godine, obezbijediće polovinu električne energije albanskoj vladi za 24,89 evra po mega-vatu, a druga polovina će se prodavati na otvorenom tržištu, prema dogovoru.

Grzegorz Zielinski, šef energetike EBRD-a za Evropu, rekao je da će projekat doprinijeti diverzifikaciji lokalnih izvora proizvodnje i značajno povećati udio solarne proizvodnje u Albaniji i tako pomoći u smanjenju efekata klimatskih promjena.

Gotovo sva domaća proizvodnja električne energije u Albaniji dolazi iz hidroelektrana. Suočena sa čestim sušama, zemlja je pokrenula nove projekte za diverzifikaciju proizvodnje električne energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *