Dominacija dolara će trajati decenijama uprkos novim izazovima – Moody's

Dominacija američkog dolara u globalnoj trgovini i finansijama održaće se decenijama uprkos izazovima, jer u ovom trenutku ne postoje održive alternative, prema rejting agenciji Moody’s Investor Services.

Prema rejting agenciji, višedecenijsko smanjenje udjela dolara u rezervama centralne banke i produbljivanje geopolitičkih tenzija su među pitanjima koja bi mogla ugroziti globalnu dominaciju dolara.

„Očekujemo da će se multipolarni valutni sistem pojaviti u narednih nekoliko decenija, ali će ga predvoditi dolar jer će se njegovi izazivači boriti da u potpunosti ponove njegov obim, sigurnost i konvertibilnost“, procjena je analitičara Moody’sa.

Podaci MMF-a pokazuju da je udio dolara u zvaničnim deviznim rezervama pao na dvadesetgodišnji minimum od 58% u četvrtom kvartalu 2022. godine, što je pad sa oko 78% na prijelazu stoljeća.

“Najveća kratkoročna opasnost za poziciju dolara proizlazi iz rizika od grešaka u politici koje narušavaju povjerenje od strane samih američkih vlasti, kao što je, na primjer, neplaćanje duga SAD-a”, navodi se u izvještaju, koji je objavljen prije nego što je postignut dogovor o gornjoj granici američkog duga. „Slabljenje institucija i politički zaokret prema protekcionizmu -ugrožavaju globalnu ulogu dolara“, navodi se.

Postignut dogovor o gornjoj granici duga SAD

Bijela kuća i republikanci konačno postigli načelni dogovor da ukinu gornju granicu duga na dvije godine uz smanjenje dijela državne potrošnje u istom period, kako bi se izbjeglo katastrofalno neizvrđavanje duga od više biliona dolara. Strane su mjesecima bile u ćorsokaku oko određenih pitanja sporazuma, izazivajući zabrinutost zbog mogućeg kraha globalnog tržišta. 

Američki predsjednik Džo Bajden u nedjelju je finalizirao sporazum o budžetu sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem o suspendovanju gornje granice duga od 31,4 biliona dolara do 1. januara 2025. godine i rekao da je dogovor spreman da se prenese u Kongres na glasanje.

Dolar je u ponedjeljak pao za 0,25% u odnosu na jen zbog sve manje privlačnosti američke valute kao sigurnog utočišta. Indeks dolara, koji mjeri vrijednost njegovu dolara u odnosu na druge glavne valute, također je blago pao na oko 104,22.

Izvor: RT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *