Da li je Evropa jedini dio svijeta koji je smanjio svoje emisije stakleničkih gasova?

Francuski predsjednik Emanuel Makron smatra da su 27 članica EU već učinile više od drugih velikih ekonomija na smanjenju emisija gasova staklene bašte. Da li je to istina?

Prošlog četvrtka, tokom predstavljanja plana o tome kako reindustrijlizovati Francusku, predsjednik Makron je pozvao EU da zaustavi nametanje ekoloških propisa. Njegovo rezonovanje? Da je blok od 27 članica već učinio mnogo više od drugih velikih ekonomija, kao što su SAD i Kina. 

“Pozivam na evropsku regulatornu pauzu. Sada to moramo implementirati. Ne smijemo praviti nove izmjene pravila, jer ćemo izgubiti sve igrače u industriji. Dakle, potrebna nam je stabilnost”, rekao je francuski lider. 

To je najava koja je izazvala mnogo kritika s ljevice, kao i iz ekoloških grupa u Francuskoj . 

Manuel Bompard, francuski ljevičarski poslanik, napisao je na Tviteru: „ Klimatske promjene ne uzimaju pauzu. Ovaj zahtjev je neodgovoran.”

Dok je Roland Lescure, francuski ministar koji predstavlja industriju, branio Makrona, rekavši da Evropljani emituju mnogo manje od Kine , SAD-a i Indije. Indijski premijer Modi je ranije odgovarao onima koji kritikuju emisiju izduvnih gasova njegove zemlje .

Tokom intervjua za Francuski radio Lescure  je pokuša opravdati Maronovu kontroverznu izjavu: “On je govorio o činjenici da Evropljanin emituje manje karbona od Kineza, od Amerikanca, od Indijca. Evropa je jedino područje koje je smanjilo svoje stakleničke gasova u prethodnih 20 godina, za oko 20%. Ostali su povećali svoje emisije za 10%, 300% ili 400%.“

Je li to istina? Da bismo provjerili, pogledali smo koje su zemlje najveći emiteri stakleničkih gasova (GHG) po glavi stanovnika. 

Prema izvještaju UN objavljenom 2022. godine, SAD su najveći emiter GHG sa preko 14 tona CO2 po glavi stanovnika, a slijede Rusija sa 13 tona CO2 po glavi stanovnika, zatim Kina sa 9,7 tona. 

EU je i dalje jedan od najvećih emitera i nalazi se na šestom mjestu sa 7,2 tone CO2 po glavi stanovnika, dok je svjetski prosjek oko 6,3 tone po glavi stanovnika.

Suprotno onome što je najavio francuski ministar industrije, EU emituje 3 puta više gasova staklene bašte od Indije (2,4 tone po glavi stanovnika). 

Međutim, istina je da je EU jedan od rijetkih dijelova svijeta koji je posljednjih godina smanjio svoje emisije.

Od 1990-ih, oni su se smanjili za otprilike 24%, prema Svjetskoj banci. 

Emisije gasova staklene bašte u SAD su porasle za 3,7% u istom periodu.

Kina je, s druge strane, zabilježila povećanje svojih emisija za skoro 300% u istom vremenskom periodu. Indija je zabilježila porast svojih emisija od 178%.

Da li je Macron bio u pravu?

Istina je da se Evropa kreće brže od drugih zemalja kada je u pitanju smanjenje emisije gasova staklene bašte .

Ali izvještaj Ujedinjenih nacija objavljen 2021. godine otkrio je da čak i kada bi se svaka zemlja na svijetu obavezala da će smanjiti svoje emisije, planeta bi i dalje doživjela porast temperature od 2,7 stepeni Celzijusa do kraja stoljeća, što bi dovelo do onoga što kažu da bi “katastrofalne promjene.”

Prema klimatskim naučnicima, jedini način za ublažavanje ovih efekata bio bi da zemlje drastično transformišu svoje ekonomije.

Izvor: Euronews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *