Najveći rudnik litijuma u Evropi biće otvoren u Španiji?

Ekspolatacija litijuma, u španskoj pokrajini Ekstramadura, je sve bliža. „Litijum Iberija”, kompanija zadužena za eksploataciju, predstavila je vlastima pokrajine projekat koji će, ako bude odobren, 2025. godine omogućiti otvaranje najvećeg rudnika litijuma u Evropi. Ipak, projekat nije bez kontroverzi.

Litijumska groznica

Posljednjih mjeseci cijena litijuma, kao i drugih sirovina, je naglo porasla. Toliko da, kratkoročno, dovodi u pitanje cijene električnih automobila, budući da je litijum ključan za proizvodnju baterija za ovu vrstu automobila.. Samo u posljednih nekoliko mjeseci cijena je povećana pet puta, što bi moglo da dovede do poskupljenja baterija za 25%. Pojedine kompanije vide rješenje u tome da samostalno iskopavaju litijum, izbjegnu posrednike, a time i troškove. Do 2020. godine potrošnja litijuma je porasla za 33%. Prema procjenama Međunarodne agencije za energiju (IEA), potražnja će biti povećana za čak 43 puta u 2040 godini. U stvari, potražnja je toliko velika da se već traže načini da se litijum reciklira, kako bi se garantovalo snabdjevanje u budućnosti

Kontroverza

Jedan od evropskih prostora, koji ima najviše litijuma, je Ekstramadura. Ovdje godinama traje spor između kompanija, institucija i građana o tome da li iskopavati litijum ili ne. Razlozi su uobičajeni: da li će biti otvoreno dovoljno radnih mjesta da se nadoknadi ekološka šteta i uništenje tradicionalnog zanimanja u ovoj oblasti, kao što je stočarstvo? Ukratko, kako će to uticati na napredak regiona? Veliki broj mještana Kaseresa već neko vrijeme protestuje zbog najave ekspolatacije litijuma iz obližnje planine. To područje je, tvrde, udaljeno od grada samo 3 kilometra.

Kompanija „Litijum Iberija” je vladi Ekstramadure predstavila projekat vrijedan 340 miliona evra, koji će, kako tvrde, omogućiti otvaranje više od 430 direktnih radnih mjesta. Ako bi projekat bio realizovan, ovaj rudnik litijuma bi postao najveći u Evropi. U njemu bi se proizvodilo 1,2 miliona tona rude godišnje i više od 30.000 tona litijum sulfata, koji se koristiti za baterije, i to u periodu od 30 godina.

Rezerve litijuma u Ekstramaduri nisu privukle pažnju samo kompanija koje planiraju ekspolataciju. Folksvagen je razmišljao da svoju sljedeću veliku fabriku baterija otvori ovdje, umjesto u Saguntu. Istovremeno,  predsjednik regionalne Vlade Giljermo Fernadez Vara rekao je da će za vađenje litijuma biti potrebna garancija da se neće izvoziti u inostranstvo. Jedna od najzainteresovanijih kompanija je “Phi4tech”, koja planira fabriku za katode u Kaseresu i za baterijske ćelije u Badahosu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *