Češka: fabrika za preradu litijuma na mjestu ugašene termoelektrane

Kompanija European Metals Holdings (EMH) odabrala je novu lokaciju za svoju fabriku za preradu litijuma u Češkoj.

Nova lokacija, na kojoj bi trebalo da se prerađuje litijum iz rudnika Činovec, nalazi se u industrijskoj zoni i dalje je od naseljenih područja nego prethodna lokacija.

Nakon procjene sa opštinskim i regionalnim vlastima, odabrano je mjesto bivše termoelektrane Prunežov 1, koja je stavljena van pogona 2020. godine.

Lokacija, koja je u vlasništvu i kojom upravlja EMH-ov partner na projektnom nivou ČEZ, je mnogo veća od nekadašnje lokacije u Dukli i trebalo bi da omogući da se postrojenje za preradu postavi na efikasniji i jeftiniji način.

Izvršni predsjedavajući kompanije EMH Keith Coughlan očekuje da će odluka o premještanju fabrike za preradu litijuma iz Dukle, na lokaciju Prunežov, imati pozitivan rezultat na kapitalna ulaganja i operativne troškove po toni projekta, kao i na mogućnost bržeg procesa izdavanja dozvola i efikasnijeg rasporeda pogona za preradu.

On je dodao da će ova smanjenja kapitalnih i operativnih troškova biti uključena u definitivnu studiju izvodljivosti (DFS).

Inače, dozvolu za istraživanje i preliminarnu dozvolu za rudarenje litijuma iz rudnika Činovec, koji se nalazi u blizini češko-njemačke granice, ima kompanija Geomet. Kompanija Geomet je 49% u vlasništvu EMH i 51% ČEZ-a. Činovec se smatra jednim od najvećih evropskih nalazišta litijuma.

Predviđeno je da postrojenje za utovar rude bude izgrađeno na prvobitnoj lokaciji u Dukli, odakle će se ruda prevoziti željeznicom do 59 kilometara udaljenog Prunežova. Stanovnici Dukle protivili su se izgradnji fabrike za preradu litijuma u blizini ovog mjesta, nakon čega je donesena odluka da se ona gradi na mjestu nekadašnje termoelektrane Prunežov 1.

Sadašnja studija pokazuje da se u Činovecu godišnje može eksploatisati 2,25 miliona tona rude, što bi omogućilo proizvodnju skoro 30.000 tona litijum hidroksida. Prema trenutnim procjenama, količina iskopane rude vjerovatno bi bila dovoljna za proizvodnju skoro milion litijumskih baterija za električne automobile svake godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *