BiH : uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u stalnom porastu, izvoz stagnira

Ukupan obim trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda BiH u stalnom je porastu, ali izvoz u posljednje dvije godine stagnira na nivou od milijardu KM, dok uvoz raste i dostigao je vrijednost od 4,5 milijardi KM u 2023. godini.

Deficit od 3,5 milijardi KM i pokrivenost uvoza izvozom od 23 % ukazuje na visoku osjetljivost BiH na nagle promjene i poremećaje u trgovini hranom.

Ovo se navodi Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine sa svijetom za 2023. godinu, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a usvojio Savjet ministara BiH.

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi čine solidnih 6 % u ukupnom izvozu iz BiH na inostrano tržište, dok je na strani uvoza taj udio veći i iznosi oko 16 %.

Bosna i Hercegovina nema jasnu konkurentnu prednost, osim u tri podsektora i to: mljekarskom, voćarskom i povrtlarskom. Vodeći izvozni proizvod i dalje je ulje od sjemena suncokreta koji je zabilježio pad izvoza za 19 % u 2023. godini, a manji izvoz je evidentan i za bijeli šećer za 40 %, te smrznute maline za 34 %.

Evropska unija je tradicionalno ključni trgovinski partner BiH.

Oko 55 % uvoza poljoprivredno­prehrambenih proizvoda u BiH je iz Evropske unije, dok se na tržište Evropske unije iz BiH plasira oko 46 % ukupnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a najviše u Hrvatsku, Njemačku, Italiju, Sloveniju i Austriju, i u nešto manjim iznosima u Švedsku i Francusku.

Istovremeno, oko 85 % ukupnog uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Evropske unije na tržište BiH je iz Hrvatske, Njemačke, Italije, Poljske, Mađarske, Nizozemske, Austrije i Slovenije.

I tržište CEFTA-e, gdje prednjači Srbija, značajan je trgovinski partner BiH kada je riječ o trgovinskoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Iz BiH je na tržište CEFTA-e tokom 2023. godine izvezeno oko 41 % ukupnog izvoza poljoprivredno­prehrambenih proizvoda, dok je uvezeno oko 29 %.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *