BiH po ekonomskim slobodama 63. na svijetu

BiH se po ekonomskim slobodama nalazi na 63. mjestu u svijetu

BiH ima ocjenu koja je iznad globalnog prosjeka, ali je i dalje među najslabije rangiranim evropskim državama, na 35. mjestu od 44 analizirane.

Ovo se navodi se ovo u studiji koju svake godine objavljuje “Heritage Fondation”, koja se bavi analizom koncepta ekonomske slobode, koji u svijetu služi kao vitalni okvir za procjenu stepena do kojeg pojedinci i preduzeća imaju slobodu da donose ekonomske odluke. Svjetski prosjek je ocjena 59,3, a evropski 68,2.

BiH zemlja se umjerenim ekonomskim slobodana

Prema analizi ove fondacije, BiH je ocijenjena sa 62,9, što je za 0,5 lošiji rezultat nego prošle godine.

Od država bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija, koja se nalazi na 37 mjestu. Iza nje je Hrvatska (46) i Albanija (49) te Sjeverna Makedonija (56) i Srbija (58). Iza BiH se nalazi samo Crna Gora (77).

Prema ocjenama autora ove studije, na ovaj rezultat BiH uticalo je generalno spora tranzicija, pogotovo kada je u pitanju regulatorna efikasnost i politika otvorenog tržišta. Navedeno je i da su temelji ekonomske slobode krhki i neujednačeni te da je najveći krivac za to loša zaštita imovinskih prava i raširena korupcija što, kako je navedeno, obeshrabruje veću preduzetničku aktivnost. Upozoreno je i kako su zakoni o radu složeni i ne sprovode se u potpunosti, da razne necarinske barijere dodatno ograničavaju trgovinske tokove. Ali i da složeni regulatorni okviri predstavljaju prepreku za nova strana ulaganja.

BiH je ocijenjena izuzetno visokom ocjenom kada su u pitanju “poreska opterećenja” (93) i “fiskalno zdravlje” (96), ali i niskom kada je u pitanju “integritet vlade” i “sudska efikasnost” (33).

Poredeći ove podatke sa onima iz 2013. napravljen je određeni napredak u ekonomskim slobodama, jer se BiH tada nalazila na 103 mjestu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *