Albanci zainteresovani za izgradnju solarnih parkova u Republici Srpskoj

Albanska kompanija Gjonaj zainteresovana je za izgradnju solarnih parkova različitih kapaciteta u Republici Srpskoj.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima grupe kompanija Gjonaj.

Sastanak je organizovan kako bi se razmotrio interes ove grupe kompanija za uspostavljanje saradnje sa nadležnim organima i donosiocima odluka u Vladi Republike Srpske, u cilju pronalaženja odgovarajućeg modela dugoročne saradnje i partnerstva. Učesnici sastanka su razgovarali o mogućnostima koje Republika Srpska nudi stranim investitorima za ulaganje u projekte obnovljive energije, posebno u projekte izgradnje solarnih elektrana, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Predstavnici Gjonaj grupe su istakli da su otvoreni za razgovor o različitim vidovima saradnje koja im se može ponuditi i da bi cijenili svaki vid podrške i pomoći resornog ministarstva u pronalaženju odgovarajuće lokacije za izgradnju solarnih parkova različitih kapaciteta, kao i podrške u procesu dobijanja potrebnih dozvola.

Ministar Đokić je rekao da Republika Srpska raspolaže značajnim potencijalima za izgradnju energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije i da je u izgradnju ovih energetskih objekata već uloženo dosta novca, a planirano je dalje investiranje više milijardi evra.

Dogovoreno je da se u narednom periodu detaljnije razmotre mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata.

Gjonaj grupa je osnovana 2009. godine u Albaniji i zapošljava preko 1500 radnika. Jedna od oblasti u kojoj su posebno aktivni poslednjih godina je proizvodnja i trgovina električnom energijom, preko koje pokrivaju većinu balkanskih zemalja. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *