Akcija “Stop inflaciji 100+” počinje u Crnoj Gori

Akcija “Stop inflaciji 100+” počinje danas, a građane Crne Gore, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena na više od 100 artikala.

Crnogorsko Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u saradnji sa predstavnicima trgovačkih lanaca, distributerima, kao i drugim zainteresovanim subjektima, dogovorilo nastavak akcije “Stop inflaciji” pod nazivom “Stop inflaciji 100+” koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije, prenosi RTCG.

Trgovci su dužni da definišu listu od najmanje 100 proizvoda za koje će sniziti cijene tako što će utvrditi maksimalnu maloprodajnu i veleprodajnu maržu u visini od pet odsto, dok za trgovce koji imaju ispod 100 zaposlenih, antiinflaciona korpa podrazumijeva listu od najmanje 50 proizvoda.

Sniženi proizvodi ne smiju biti pred istekom roka trajanja

Proizvodi iz antiinflacione korpe će se obilježavati na identičan način kao i u prethodnoj akciji “Stop inflaciji”, koja je trajala od kraja marta do kraja juna ove godine.

Za trgovce koji prodaju specifičnu vrstu robe, poput tehnike, kozmetike, antiinflaciona korpa će biti prilagođena toj vrsti proizvoda.

Akcija traje do kraja godine.

Jasna Vujović iz Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kazala je da nadležni očekuju da će akcija Stop inflaciji uticati na smanjenje opšte, ali i stope inflacije hrane. Poručila je da proizvodi antiinflacione korpe ne mogu biti ispod prosječnog kvaliteta za određenu grupu, te da liste nisu konačne, već da će se proširivati.

Ona je naglasila da sniženi proizvodi ne smiju biti pred istekom roka trajanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *