Novi obračun: Od sutra struja je skuplja za korisnike EPBiH za 10 %

Za domaćinstva u FBiH, od sutra, 1. avgusta 2024. godine, struja je skuplja za 10,4 %, jer počinje primjena novog obračuna.

Podsjećamo, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH /FBiH/ odobrila je zahtjev “Elektroprivrede BiH” (EPBiH ) za poskupljenje električne energije.

Tako od će od 1. avgusta za domaćinstva biti struja skuplja za 10,04 %, a za 7,29 % za kategoriju ostala potrošnja, a odnosi se na vrtiće, studentske domove, vjerske objekte, kuhinje humanitarnih organizacija .

Govoreći o poskupljenju struje, direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić izjavio je na konferenciji za medije koja je održana nedugo nakon sjednice FERK-a da je usklađivanje cijene energije neophodno i da je posljednje, prije ove odluke, pokrenuto 2011. godine, a odluka je donesena 2012. godine.

“Mi smo pokrenuli postupak usklađivanja sa ulaznim troškovima. Nama su poskupile usluge transporta, poskupile su sve druge usluge pa i od pošte koja nam radi uslugu printanja računa, vodne naknade su nam poskupile, sve što se moglo povećati u prošloj godini se povećalo”, rekao je Buljubašić.

On je izjavio da očekuje da će za 85 % potrošača povećanje cijene iznositi 2,5 KM po računu.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo ocijenio je da će sva zarada od poskupljenja električne energije za domaćinstva i ostalu potrošnju u Federaciji BiH otići na zapošljavanje novih 450 radnika u Elektroprivredu BiH.

Prema njegovim riječima, ovo nije urađeno da bi se unaprijedio energetski sistem nego da bi se omogućilo zapošljavanje po planu EPBiH u naredne tri godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *