Prva javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja energetike Srbije

Ministarstvo rudarstva i energetike i PKS organizovali su prvu javnu raspravu o Nacrtu Strategije razvoja energetike Srbije do 2040. godine, sa projekcijama do 2050. godine.

Novu strategiju energetike zahtevala je energetska kriza, ali i razvoj veštačke inteligencije, cirkularne ekonomije, kao i proces dekarbonizacije – rekao je Dušan Živković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“ i predsednik Odbora za energetiku Privredne komore Srbije.

Ti procesi nametnuli su nova pravila igre, a kriza je doprinela da shvatimo koliko su energetski suverenitet i energetska sigurnost prioritet svake države, regiona, a EPS će biti nosilac energetske tranzicije. Nova Strategija energetike nam treba i omogućiće da sagledamo kako da u narednom periodu energetske kompanije i privreda u suživotu dođu do željenih ciljeva, prvenstveno do dekarbonizacije.

Dušan Živković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“

“U Srbiji već postoji nešto malo manje od 800 megavata nezavisnih proizvođača električne energije. Nova strategija energetike je nešto što nam treba i što će nam omogućiti da sagledamo kako da u narednom periodu energetske kompanije i privreda u suživotu dođu do željenih ciljeva, prvenstveno do dekarbonizacije”, naveo je Živković.

Kapacitet OIE do 2040. biće povećan tri puta

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljko Kovačević istakao je da Strategija predviđa ambiciozne ciljeve za dekarbonizaciju energetskog sektora, na način da se ne ugrozi energetska sigurnost i stabilnost.

Do 2030. godine, ukupna instalisana snaga vetroelektrana i solarnih elektrana treba da bude 3,5 GW, čime će skoro svaki drugi proizvedeni megavat-sat biti iz zelene energije. Do 2040, kapacitet iz OIE bi trebalo da bude povećan skoro tri puta. Ove ambiciozne ciljeve možemo da ostvarimo ukoliko taj teret podele javni i privatni sektor.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljko Kovačević
U sektoru gasa i nafte, prioritet je diversifikacija snabdevanja, s obzirom na visoku zavisnost od uvoza ovih energenata.

On je istakao da se ovim dokumentom Srbija priprema za veću upotrebu vodonika u energetici kroz uspostavljanje zakonske regulative, jačanje tehnološkog i naučno-istraživačkog potencijala, te da je kroz Nacrt Strategije stavljena na sto tema nuklearne energije.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović rekao je da je nova strategija energetike izuzetno važna za razvoj srpske privrede i esencija zelene transformacije energije. –

Ova strategija omogućiće da se otvori novi niz poslova i mogućnosti za razvoj privrede. Za nas je ova strategija možda važnija i od strategije industrijske politike, jer će usloviti nove druge strategije.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *