Cinvald litijumski projekat u Njemačkoj je sada treći po veličini u Evropi

Dionice Cinvald Lithium (Zinnwald) porasle su u danas nakon što je procjena mineralnih resursa za vodeći projekat litijuma, u istočnoj njemačkoj državi Saksoniji, porasla za 50 %.

Proizvođač litijuma, koji je ranije predviđao početnu proizvodnju od 12.000 tona godišnje, sada očekuje da će proizvesti 16.000 tona godišnje do 18.000 tona litijuma.

Ažuriranje pozicionira Cinvald kao drugi najveći litijumski projekat tvrde stijene u Evropskoj uniji (EU) i treći najveći u Evropi i po veličini resursa i po sadržaju litijuma, saopštila je kompanija. 

Najveće evropsko  nalazište litijuma tvrdog kamena  i četvrto po veličini imovina u svijetu bez slane vode je litijumski projekt Cinovec u Češkoj, u vlasništvu European Metals (ASX, LON: EMH) i državnog preduzeća CEZ.

AŽURIRANA PROCJENA RESURSA MINERALA POZICIONIRA CINVALD KAO DRUGI NAJVEĆI LITIJUMSKI PROJEKAT TVRDE STIJENE U EU

Glavni izvršni direktor Anton du Plessis rekao je da bi Studija izvodljivosti trebla da bude završena u prva tri mjeseca 2025. godine.

„Ključne predstojeće prekretnice uključuju tekuće metalurške testove, detaljno planiranje rudnika, izdavanje dozvola i komercijalne aktivnosti.

Iako je kompanija u sigurnoj finansijskoj poziciji, istakla je da traži podršku njemačke savezne i državne vlade, nakon što je u junu dobila poziv za podnošenje zahtjeva za grant sredstva. Ponuda za učešće izdata je kao dio nove njemačke inicijative koja ima za cilj podsticanje razvoja klimatski neutralnih i strateški vitalnih tehnologija.

U slučaju uspjeha, 70% sredstava osiguraće savezna vlada, dok će preostalih 30% pridonijeti država Saksonija, koja je već pokazala podršku projektu.

Smješten u srcu evropske hemijske i automobilske industrije, od projekata, koji se nalazi oko 35 km od Drezdena, očekuje proizvodnja litijum karbonat, litijum hidroksid i litijum fluorid (Li2CO3, LiOH, LiF) ili njihova kombinacija.

Cijene litijuma, dramatično su pale u posljednjih 18 mjeseci zbog usporavanja rasta prodaje električnih vozila, uključujući Kinu, najvećeg potrošača električnih vozila, i prekomjerne ponude na tržištu. 

Spot tržišne cijene litijum hidroksida u Kini, Japanu i Južnoj Koreji pale su za 73% na godišnjem nivou, dok su cijene litijum karbonata izgubile 69% u istom periodu, prema podacima Fastmarketsa .

Dionice Zinnwald Lithiuma su porasle za skoro 5% nakon današnje, a tržišna vrijednost kompanije dostigla je 50,4 miliona dolara.

Izvor: Mininig.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *