Comsar Energy dostavio Studiju uticaja na životnu sredinu za eksploataciju uglja na polju Ugljevik Istok 2

Comsar Energy Republika Srpska dostavio je nacrt Studije uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije uglja na površinskom kopu „Gajići – Ugljevik istok 2“.

Ukupna površina eksploatacionog polja je 108,6 ha, a studija je izradio Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske iz Banjaluka. 

Javni uvid u nacrt Studije uticaja na životnu sredinu obezbijeđen je na internet stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i u prostorijama opštine Ugljevik, u periodu od 9. oktobra 2024. godine do 9. novembra 2024. godine.

Javna rasprava o predmetnom nacrtu Studije uticaja na životnu sredinu održaće se 25.10.2024. godine  sa početkom u 11 časova u prostorijama opštine Ugljevik.

Primjedbe i sugestije na nacrt Studije uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat mogu se dostaviti na adresu Ministarstva ( Trg Republike Srpske 1, Banja Luka) ili elektronskim putem na adresu: B.Racic@mgr.vladars.rs u toku trajanja javnog uvida, uključujući i 15 dana od dana održavanja javne rasprave, odnosno do 09.11.2024. godine. 

Investitor posjeduje sklopljen Ugovor o koncesiji za korišćenje – eksploataciju uglja Ugljevik Istok od 2 .jula 2013. godina kao i Anekse Ugovora o
koncesiji april 2014. godina, februar 2016. godina i juli 2021. godina, navodi se u nacrtu Studije.

U svrhu realizacije projekta izgradnje TE ,,Ugljevik 3“, grupacija Comsar Energy Group Ltd., Kipar i MH Elektroprivreda Republike Srpske – ZP Rudnik i termoelektrana Ugljevik a.d. Ugljevik su 2011. godine osnovale zajedničko preduzeće Comsar Energy Republika Srpska d.o.o. Banja Luka (CERS). Osnovne djelatnosti Comsar Energy Republika Srpska su eksploatacija uglja i proizvodnja električne energije.

Dosadašnjom Investiciono-tehničkom dokumentacijom utvrđeno je da potreban kapacitet površinskog kopa „Gajići“ – Ugljevik Istok 2 treba da bude 1 milion
tona godišnje.

Budući da koncesioni prostor Ugljevik Istok 2 ima površinu oko 2626 ha, ograničen je dio ležišta u naselju Gajići površine 108,6539 ha, oji se smatra kao najperspektiviji lokalitet za otvaranje ležišta, što omogućava nastavak eksploatacije nakon završetka radova po ovom projektu koji obuhvata vijek eksploatacije od 4 godine.

Tokom razvoja površinskog kopa ,,Gajići” do početka rada TE ,,Ugljevik 3“ proizvešće se određena količina uglja koja će se ponuditi tržištu. Pored početnih investicionih ulaganja, prodajom uglja bi se obezbjedila dodatna sredstva za finansiranje razvoja rudnika za potrebe TE ,,Ugljevik 3”.

Podsjećamo na sastanku ​ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnika uprave matičnog preduzeća „Elektroprivreda Republike Srpske“ i uprave preduzeća Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“, a u vezi sa koncesijom za eksploataciju uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“, koju je Vlada Republike Srpske 2013. godine dodijelila preduzeću Comsar Energy Republika Srpska, konstatovano je da uslovi za vršenje ekploatacije na ovom ležištu nisu stvoreni. 


„Koncesionar nije dobio odobrenje za ekploataciju, tako da eksploatacija ne može početi. Da bi mogao vršiti eksploataciju, koncesionar mora da ima prethodno odobrenu projektnu dokumentaciju i da ima adekvatnu dozvolu za eksploataciju, što u ovom trenutku nije slučaj. Nepotrebno je manipulisati sa činjenicom da se radi o završenoj aktivnosti“, rekao je ministar tada Đokić dodajući da je potrebno uložiti napor u razgovorima sa svim stranama da se pronađu rješenja koja će osigurati nesmetan i stabilan rad RiTE „Ugljevik“, kao i da je interes države i svih učesnika da se u tom pravcu djeluje.

Istovremeno, skupština opštine Ugljevik je od uprave preduzeća, Elektroprivrede Republike Srpske i Vlade Republike Srpske zatražila da se koncesiono polje Ugljevik Istok 2, u cijelosti dodijeli Rudniku Ugljevik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *