IEA: Obnovljivi izvori energije omogućiće polovinu svjetske proizvodnje energije do kraja decenije

Obnovljivi izvori energije su na putu da proizvodu skoro polovinu električne energije u svijetu do 2030. godine, navodi se u novom izvještaju Međunarodne agancije za energiju (IEA).

Izvještaj “Renewables 2024”, ključna godišnja publikacija IEA o tom sektoru, prognozirada je svijet spreman da instalira više od 5 500 gigavata (GW) novih kapaciteta obnovljive energije između 2024. i 2030. godine. To je skoro tri puta više od povećanja između 2017. i 2023. godine.

Ipak, trenutni projektovani rast nije u potpunosti u skladu sa postizanjem cilja koji je postavilo skoro 200 vlada na konferenciji o klimatskim promjenama COP28 da se utrostruči svjetski kapacitet obnovljivih izvora energije u ovoj deceniji. Naime, izvještaj predviđa da će globalni kapacitet, do 2030., porasti “samo” 2,7 puta u odnosu na nivo iz 2022. godine.

Međutim, kako se navodi u tzv. prognozi “ubrzanog slučaja” IEA ukazuje da je potpuno postizanje cilja utrostručenja u potpunosti moguće, ako vlade preduzmu kratkoročne prilike za djelovanje.

Sve u svemu, vođen masivnim rastom obnovljive električne energije, predviđa se da će se udio obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije povećati na skoro 20% do 2030. godine, u odnosu na 13% u 2023. 

Obnovljivi izvori energije se kreću brže nego što nacionalne vlade mogu da postave ciljeve za njihov rast. Ovo je uglavnom rezultat, ne samo napora da se smanje emisije ili poveća energetska sigurnost, već sve više zbog toga što obnovljivi izvori energije danas nude najjeftiniju opciju za dodavanje novih elektrana, u gotovo svim zemljama širom svijeta.

izvršni direktor IEA Fatih Birol

Gotovo 70 zemalja koje zajedno čine 80% globalnog kapaciteta obnovljive energije spremne su da dostignu ili nadmaše svoje trenutne ambicije obnovljivih izvora za 2030.

Što se tiče tehnologije,  predviđa se da će solarna energija činiti 80% rasta globalnog obnovljivog kapaciteta od sada do 2030. godine. To je rezultat izgradnje novih velikih solarnih elektrana, kao i povećanja krovnih solarnih panela od strane kompanija i domaćinstava. .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *