Đedović Handanović: Zakon o zabrani rudarenja litijuma suprotan strateškim interesima Srbije

Predlog Zakona o zabrani rudarenja litijuma je loše napisan, ima mnogo netačnih i pogrešnih informacija i tu smo da ukažemo na sve što je netačno izneseno u predlogu zakona.

Ovo je, u nastavku sednice skupštine Srbije, izjavila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

“Imali smo priliku da čujemo malo o biologiji, hemiji, istoriji, ali nismo čuli ni valjane ni prave podatke nego smo bili svedoci da se kampanja neistina nastavlja i da nismo bili u mogućnosti da čujemo nijedan pravi argument zašto se predlaže zabrana eksplatacije litijuma i bora”, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, predlog ovog zakona je u suprotnosti sa strateškim interesima Srbije, a svaka odgovorna država nastoji da obezbedi zaštitu strateških sirovina i da podstiče dugoročna rešenja za prevazilaženje socijalnih, ekoloških i geopolitičkih izazova u vezi sa nestašicom sirovina.

Kritične mineralne sirovine su neophodne za očuvanje planete, razvoj tehnologija, za telefone, računare, solarne panele, zapravo naš današnji svet i život bio bi nezamisliv ako ne bismo imali kritične mineralne sirovine. Potražnja za njima raste svaki dan i zemlje se utrkuju da iskoriste svoje pozicije kako bi stekle međunarodnu konkurentsku prednost i bolje se pozicionirale u svetu. Kritične sirovine će biti od vitalnog značajna za društvo u narednih 50 godina.

Dubravka Đedović Handaović

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike, odgovor Srbije na te izazove je racionalno upravljanje resursima uz konstantnu kontrolu uticaja na okolinu. “Imamo značajne rezerve bakra, zlata, litijuma, a samim tim i mogućnost da racionalnom mineralnom politikom razvije svoju privredu i priključi se petoj revoluciji”, istakla je Đedović Handanović.

“Uvođenje zabrane bi dovelo do višestrukih negativnih posledica, ne samo po ekonomiju, već i na pozicioniranje u geopolitičkim okvirima. Srbija bi bila prvi i jedinstven slučaj zabrane eksplatacije bora i litijuma, i to nije u skladu sa strateškim interesima naše zemlje. Zabrana bi značila da tržište nije ni otvoreno ni slobodno, da ne postoji sloboda preduzetništva i privrede, zabranom bi te kompanije bile stavljene u lošiji položaj od drugih koje se bave rudarskom delatnošću, a ulaganja bi bila obesmišljena”, istakla je u Skupštini ministarka rudarstva i energetike.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *