Sporazum o strateškoj saradnji Srbije i SAD za dodatno jačanje saradnje u oblasti energetike

Sporazum o strateškoj saradnji Srbije i SAD, koji će biti potpisan uskoro u Vašingtonu, predstavlja važan korak u unapređenju bilateralne saradnje između dve države, u kojoj sektor energetike zauzima sve važnije mesto.

Ovo je rečeno na sastanku ministarke rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofera Hila, koji su razgovarali o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike.

Đedović Handanović je ukazala na to da su SAD i u prethodnoj deceniji bile jedan od najvećih investitora u Srbiji, i izrazila uverenje da će ovaj sporazum otvoriti vrata za nova ulaganja u oblasti energetike, što će doprineti većoj energetskoj sigurnosti i održivoj tranziciji ka čistim izvorima energije.

Ona je istakla da je Srbija ostvarila značajan napredak u prethodne dve godine u pogledu privlačenja investicija, kroz unapređenje zakonodavnog okvira i uspešno sprovođenje aukcija za tržišne premije za obnovljive izvore energije.

Prema njenim rečima, strateški cilj je da do 2030. godine svaki drugi megavat-sat bude iz OIE, kroz investicije javnog i privatnog sektora.

Jedan od projekata koji će povećati „zelene“ kapacitete EPS-a je izgradnja jednog gigavata solarnih elektrana, zajedno sa baterijskim skladištima, koji će biti realizovan sa strateškim partnerom, konzorcijumom koji predvodi južnokorejska kompanija „Hyundai Engineering“, navela je ministarka.

Đedović Handanović je dodala da je završena Prethodna studija opravdanosti za RHE Đerdap 3, te da će tehničke i ekonomske analize pokazati koji su optimalni kapaciteti buduće hidroelektrane.

RHE Đerdap 3 biće jedan od stubova energetskog sistema u budućnosti, koji će omogućiti da balansiramo energiju dobijenu iz novih elektrana na sunce i vetar, uz očuvanje sigurnosti i stabilnosti snabdevanja, objasnila je ona.

Ambasador SAD rekao je da je veoma zadovoljan razvojem projekata u energetici u kojima učestvuju i američke kompanije, kao i da će sporazum koji se potpisuje u Vašingtonu dodatno ojačati saradnju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *