Vazduh u Modriči nakon požara u gudronskoj jami : neki parametri i dalje prekoračeni, ali ne kao ranije

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da će nastava u novoj školskoj godini u Modriči početi redovno, u ponedjeljak, 2. septembra, jer je stanje zadovoljavajuće, nakon požara u gudronskoj jami.


“Stekli smo uvjerenja po rezultatima da je blagovremeno sve učinjeno i da je ocjena da učenici mogu krenuti sa nastavom”, rekla je Stojičićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da je Vlada Republike Srpske posvetila veliku pažnju ovom ekološkom incidentu da bi se šteta što prije sanirala.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je danas da nisu ugroženi zdravlje i životi ljudi, da je situacija zadovoljavajuća, te da postoje još sporadična isparavanja.

“Pravovremeno smo reagovali”, istakao je Vipotnik i dodao da očekuje da konačno budu ugašena i sporadična tinjanja.

On je napomenuo da je Vlada Srpske obezbijedila 300.000 KM nedostajućih sredstava za saniranje prelaznih jama.

Vipotnik je naglasio da je problematika gudronske jame višedecenijska, ali da je velika vjerovatnoća da će projektom, koji bi trebao početi u januaru 2025. godine, konačno biti riješena, a koji će finansirati međunarodni partner.

Prema njegovim riječima, gudronska jama se nalazi na zemljištu čiji je vlasnik dijelom Rafinerija ulja Modriča, Republika Srpska i opština Modriča.

On je rekao da prema raspoloživim informacijama Dom zdravlja u Modriči nije imao zvanično prijavljenih slučajeva zdravstvenih problema zbog aerozagađenja uzrokovanog požarom.

Na današnjoj konferenciji za novinare rečeno je da su posljednja mjerenja kvaliteta vazduha pokazala da su određeni parametri u normali, neki su prekoračeni, ali i takvi znatno manji u odnosu na prvobitna mjerenja.

Na lokalitetu gudronska jama kod Modriče 14. avgusta izbio je požar koji je istog dana stavljen pod kontrolu, a zbog požara je proglašena vanredna situacija na dijelu opštine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *