6 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za BiH Manuela Nesl potpisali su danas ugovor kojim je ozvaničen početak realizacije projekta Unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima ukupne vrijednosti oko šest miliona evra.

Od ukupnog iznosa, 4,5 miliona evra je kreditnih sredstava, a oko 1,6 miliona evra iznos grant sredstava koja se obezbjeđuju za sufinansiranje kredita.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je izdavanje garancije za ovaj kredit, a projekat kojim se podrazumijeva unapređenje energetske efikasnosti u 20 javnih objekata u Republici Srpskoj, prije svega iz oblasti prosvjete i zdravstva realizovaće republički Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Vipotnik je rekao da postoji potreba za novim projektima u oblasti energetske efikasnosti u javnom sektoru, s obzirom na to da još ima mnogo objekata koje je potrebno sanirati.

On je dodao da ovakvi projekti imaju višestruke koristi za Republiku Srpsku u pogledu smanjenja potrošnje energije, ostvarivanja ušteda u budžetu, smanjenja emisija štetnih gasova, povećanja komfora, ali i pokretanja privredne aktivnosti s obzirom na to da sve radove uglavnom izvode domaće kompanije.

Vipotnik je rekao da je Ministarstvo spremno da pokrene realizaciju novog projekta upravljanja čvrstim otpadom i naveo da prije toga mora postojati jasna vizija kako će se postići finansijska održivost i obezbijediti primjena koncepta cirkularne ekonomije.

On je podsjetio da je straškim planskim dokumentima predviđen regionalni pristup upravaljanja otpadom, odnosno udruživanje više lokalnih zajednica prilikom izgradnje centara za zbrinjavanje otpada, kako bi se smanjili troškovi i povećala održivost.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima pokretanja novih projekata u oblasti upravljanja čvrstim otpadom, tim prije što od 2017. godine, kada je završena druga faza projekta koji je finansirala Svjetska banka nije bilo značajnijih investicija u ovoj oblasti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *