Smjena rukovodilaca u preduzećima u oblasti energetike u Srbije

Rukovodstvo u javnim preduzećima u oblasti energetike u Srbiji treba da bude smijenjeno. Ovo je zaključak studije o oporavku i razvoju energetskog sektora u Srbiji, koju je uradila norveška konsultantska firma “Rystad Energy”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da su Norvežani svoj predlog saželi na svega nekoliko stranica sa vrlo konkretnim uputstvima, bez filozofije, za razliku od naših strategija koje se, kako je rekao, pišu na 200 strana. Jedno od njih je i smjena rukovodstva u javnim preduzećima iz oblasti energetike.

Vučić je tim povodom rekao da su Norvežani samo za jedno od četiri ili pet glavnih preduzeća u sferi energetike rekli da nije neophodna promena rukovodstva.

Za sve ostale su rekli da moramo da promjenimo ljude, da dovedemo ljude sa različitim načinom razmišljanja”, kazao je Vučić napomenuvši da je s ovim trebalo da se počne “juče”.

“Kandidati” za smjenu direktori EPS-a, Srbijagasa i RB Kolubare

Sagovornici novina “Nova” ocjenjuju da bi prvi “na piku” trebalo da budu direktori Elektroprivrede Srbije (EPS), Srbijagasa i RB Kolubara.

Na čelu EPS trenutno se nalazi Miroslav Tomašević. On je na mesto v.d direktora postavljen nakon što je ostavku dao Milorad Grčić – čovjek kojeg je predsjednik Srbije javno označio kao glavnog krivca za prošlogodišnji kolaps u ovom preduzeću.

Generalni direktor Srbijagasa od 2008. godine je socijalista Dušan Bajatović, uprkos stalnim gubicima koje ovo preduzeće bilježi.

Na poziciji direktora RB Kolubara nalazi se Milan Petrović, koji je kako je svojevremeno pisao BIRN bio u pritvoru od oktobra 2011. do marta 2012. godine. Na teret mu se stavljalo da je od novembra 2007. do juna 2009. prihvatao mašine iz 12 privatnih firmi, a zatim nalagao upravniku polja koliko će se radnih sati upisivati određenoj mašini i tako tim firmama omogućio da naplate najmanje 489.9 miliona dinara od Kolubare.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *