EU razmatra stvaranje centralizovanog “Registra imovine” svih građana Unije

Evropska unija razmatra uspostavljanje centralizovanog „registra imovine“ za praćenje imovine građana širom bloka.

U tu svrhu, EU je objavila tender “Studiju izvodljivosti za evropski registar imovine”, navodno namijenjenu borbi protiv pranja novca i utaje poreza.

Studija izvodljivosti će istražiti načine prikupljanja i povezivanja podataka iz različitih izvora, uključujući zemljišne knjige, registre kompanija, registre trustova i fondacija i centralne depozitare vlasništva nad vrijednosnim papirima. 

Integracijom ovih izvora, EU ima za cilj da kreira sistem za praćenje vlasništva nad imovinom u svim svojim državama članicama. Naime, predloženi registar bi obuhvatio imovinu poput nekretnina , bankovnih računa, vrijednosnih papira, vozila, umjetnina, plemenitih metala i kriptovaluta kao što je bitcoin. 

Konačna lista imovine biće određena na osnovu rezultata studije izvodljivosti i naknadnih zakonodavnih odluka. EU je istakla da će rezultati registra vjerovatno uticati na političke inicijative.

“Prikupljanje podataka i međusobno povezivanje registara je ključni instrument prema pravu EU za ubrzavanje pristupa finansijskim informacijama nadležnim organima i olakšavanje prekogranične saradnje. Ovaj projekat će razmotriti različite mogućnosti za prikupljanje informacija za uspostavljanje registra imovine, koji bi se kasnije mogao uključiti u buduću inicijativu politike”, napominje EU.

Brige o privatnosti 

Ako se plan ostvari, to bi moglo izazvati ozbiljne zabrinutosti za privatnost. Međutim, EU je istakla da predloženi registar imovine neće uvesti nova pitanja privatnosti. Umjesto toga, ponudio bi relevantnim vlastima u svim državama članicama pristup postojećim podacima.

Uprkos potencijalnoj zabrinutosti za privatnost, rezultati studije izvodljivosti i zakonodavni procesi će odrediti specifičnosti implementacije.

Naime, ovo nije prvi put da je blok uključen u praćenje interakcije građana sa različitim sredstvima. Na primjer, 2021. godine Evropska komisija je objavila da će zahtijevati od mjenjačnica kriptovaluta da prikupe detalje o pojedincima koji šalju i primaju kriptovalute , usklađujući te razmjene s pravilima „Know Your Customer” (KYC) koja su već nametnuta drugim finansijskim institucijama.

Vrijedi napomenuti da su kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, EU, Kanada i Sjedinjene Države formirale transatlantsku radnu grupu za provedbu finansijskih sankcija. Kao dio ovog napora, EU je predložila međusobno povezani registar imovine koji bi služio svim svojim državama članicama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *