Evropski Akt o umjetnoj inteligenciji stupio na snagu

Evropski akt o umjetnoj inteligenciji AI, prva sveobuhvatna uredba o umjetnoj inteligenciji na svijetu, danas je stupila na snagu.

Akt o umjetnoj inteligenciji osmišljen je kako bi umjetna inteligencija koja se razvija i upotrebljava u EU bila pouzdana sa mjerama zaštite osnovnih judskih prava.

Uredbom se nastoji uspostaviti usklađeno unutrašnje tržište za umjetnu inteligenciju u EU, potaknuti uvođenje te tehnologije i stvoriti podsticajno okruženje za inovacije i ulaganja.

Sistemi umjetne inteligencije koji se smatraju jasnom prijetnjom osnovnim pravima ljudi biće će zabranjeni.

To uključuje AI sistema ili aplikacije kojima se manipuliše ljudskim ponašanjem, kako bi se zaobišla volja korisnika, kao što su igračke koje koriste glasovnu pomoć kojima se podstiče opasno ponašanje maloljetnika, sistemi koji vladama ili produzećima omogućavaju „društveno vrednovanje” i određene primjene prognostičkog rada policije.

Osim toga, neke primjene biometrijskih sistema biće zabranjene, na primjer sistemi za prepoznavanje emocija na radnom mjestu.

Kako bi se taj ssitem dopunio, Aktom o umjetnoj inteligenciji uvode se i pravila za takozvane modele umjetne inteligencije opšte namjene, koji su vrlo sposobni modeli umjetne inteligencije osmišljeni za obavljanje širokog raspona zadataka kao što je izrada teksta sličnog čovjeku.

Modeli umjetne inteligencije opšte namjene sve se više upotrebljavaju kao sastavni dijelovi aplikacija umjetne inteligencije. Aktom o umjetnoj inteligenciji osiguraće se transparentnost duž lanca vrijednosti i riješiti mogući sistemski rizici najsposobnijih modela.

Države članice moraju do 2. avgusta 2025. imenovati nacionalna nadležna tijela koja će nadgledati primjenu pravila za AI sisreme i provoditi aktivnosti nadzora tržišta. 

Preduzeća koja se ne pridržavaju pravila biće kažnjena. Novčane kazne mogle bi iznositi do 7 % svjetskog godišnjeg prometa za povrede zabranjenih primjena umjetne inteligencije, do 3 % za povrede drugih obaveza i do 1,5 % za pružanje netačnih informacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *