Vučić: Neće biti kopanja litijuma dok ne dobijemo garancije da je sve sigurno

Neće biti kopanja na terenu dok ne dobijemo garancije da je sve apsolutno sigurno po pitanju ekologije i ljudi, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o iskopavanju litijuma u Srbiji.

– Nema nikakvog kopanja na terenu i neće biti dok ne dobijemo sve garancije, u narednik 12 do 18 mjeseci, ništa se neće promijeniti. Obmanjuju vas svakog dana. Moramo da prikupimo svu dokumentaciju, pozvaćemo najbolje svjetske i domaće eksperte za zaštitu životne sredine – rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Prema njegovim riječima, tačka dva su problemi svih ljudi koji su prodali svoja imanju u procesu eksprorijacije, direktnom pogodbom sa Rio Tintom.

– Sa tim ljudima treba da razgovaramo da pokušamo da riješimo probleme – ukazuje Vučić.

Napominje da će briga o životnoj sredini biti dodijeljena najvećim svjetskim, evropskim i domaćim ekspertima.

– Sljedeća tačka je borba za lanac vrijednosti. Rudnik je na 140 hektara, a neće preći 220 hektara. Kolubara nam je 60.000 hektara, da znate o kakvoj površini pričamo – navodi Vučić.

Strah od sumporne kiseline

Govoreći o strahu od sumporne kiseline Vučić je rekao da “sumpornu kiselinu koristimo svuda”, a “odjednom je to postao najveći problem”.

“Sumporna kiselina će se koristiti u zatvorenom sistemu ispod tačke ključanja, nema sumpornih kiša, prevoz će biti u skladu sa prevozom opasnih materijala”, rekao je Vučić.

Takođe je, poredeći rudnik u Boru sa iskopavanjem litijuma naglasio: 

“Borski rudnik je površinski kop, 400 puta bi bio manji rudnik u Loznici i neće biti površinski kop, nego podzemni”, i dodao da je prosečna plata u Boru 1.025 evra.

Moja ponuda – referendum o opozivu predsednika do kraja godine”

Vučić je izjavio je da je njegova ponuda onima koji ga kritikuju – rapisivanje referenduma za opoziv predsednika Republike.

Odluka o litijumu neće biti donijeta bez naroda, udruženja i političke stranke odbijaju razgovore i obmanjuju građane, ako žele može da se ide na referendum za opoziv predsednika.

“Da ne mislite da ću držati vlast po svaku cenu, moja ponuda je da ne biste razvlačili naš narod svakoga dana. Podnesite zahtev vas 80, 75 potpisa, obezbediću vam ostatak i idemo na referendum o opozivu predsedika do kraja godine. Pričam političarima – vi to ne radite zbog litijuma nego zbog mene, hoćete meni da vidite leđa. Nema problema”, istakao je Vučić.

Naglasio je da nikavog kopanja neće biti u narednih godinu i po dana, konstatujući da se pre toga može organizovati referendum.

“To rade samo da bi zaustavili Srbiju, da ponovo bude na četvrtom mestu u regionu. Mi se sada takmičimo sa Rumunijom i Bugarskom, zemljama koje su primile od EU 60 do 90 milijardi evra a mi dvije”, dodao je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *