Vlada će u vezi sa projektom „Jadar“ nastaviti da radi u interesu građana

Kada je projekat „Jadar“ u pitanju, potrebno je da razvijamo ceo lanac vrednosti, do proizvodnje baterija i električnih vozila.

Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Litijum važan mineral za kojim postoji velika tražnja u Evropi i svetu a mi treba pametno da razmislimo o tome kako možemo da razvijamo taj projekat na zdravim osnovama, poštujući najviše standarde zaštite životne sredine, rekala je ministarka Đedović-Handanović.

Ukazala je da je Vlada Srbije usvajanjem Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za projekat „Jadar“ sprovela odluku Ustavnog suda, koji je odluku Vlade o prekidu projekta proglasio neustavnom.

Đedović Handanović je, gostujući na Televiziji Prva, rekla da to znači poštovanje pravnog poretka naše zemlje.

Ustavni sud proglasio je odluku Vlade iz 2022. godine o ukidanju Prostornog plana neustavnom, i u tom smislu Vlada Srbije je vratila na snagu uredbu koja je davala mogućnost da se projekat „Jadar“ razvija, u skladu sa zakonskim procedurama. Odluka Vlade ne prejudicira odluku o projektu, već se konstatuje odluka Ustavnog suda koja mora da se poštuje, dodala Đedović Handanović.

Ona je naglasila da će Vlada nastaviti da radi u interesu građana i potencijalnog razvoja projekta u skladu sa zakonima, procedurama i najvišim standardima zaštite životne sredine.

Ministarka je ukazala na to da se usklađuje pravni sistem sa normativnim okvirom u EU, podižu se zahtevi i standardi za razvoj svakog projekta kada su u pitanju javne debate, uvidi i studije.

Vlada i resorno ministarstvo nastaviće da rade svoj posao poštujući sve procedure i radeći u interesu građana, naglasila je ona, dodavši da se standardi u rudarstvu konstantno razvijaju i da ćemo ih preneti u naš zakonodavni okvir.

Prema njenim rečima, rudarstvo je veoma važna industrijska grana za Srbiju, koja je bogata rudama i mineralnim sirovinama.

Započet je rad na izmeni Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kako bi se još više zaštitili naši interesi i dale veće šanse za razvijanje rudarstva. Naši zahtevi treba da budu beskompromisni, rekla je ona.

Od toga će veliku korist imati lokalne zajednice, s obzirom na to da će se graditi i prateća infrastruktura, putevi i pruge uz zapošljavanje više od 2.000 visokokvalifikovanih ljudi, čime će se naša zemlja pozicionirati u industrijskom razvoju Evrope, rekla je Đedović Handanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *