Vučić: Srbija će možda imati vlasnički udeo u projektu Jadar

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nada da će se Srbija izboriti čak i za vlasnički udeo u projektu Jadar.

Komentarišući da li bi Srbija mogla da ima suvlasnički udeo u kopanju litijuma, Vučić je rekao da nikada nikoga nisu pitali da li će imati Srbija vlasnički udeo u Jadru.

“Iznenadiću vas odgovorom, nadam se da ćemo se čak i za to izboriti. Pre kraja godine dobićemo više informacija i o tome”, rekao je Vučić, za RTS.

Predsednik Vučić je rekao da je slušao argumente u vezi sa litijumom i da je spreman da razgovara sa svakim i da ide u Narodnu skupštinu.

“Nisu hteli da nas vide. Želeo sam po svaku cenu da odem tamo, ali oni nisu hteli da me vide jer nemaju nijedan argument”. naveo je Vučić.

Na pitanje da li ima strepnju da li će naše institucije moći da kontrolišu kopanje litijuma, kaže da će dovesti najbolje kompanije za baterije iz sveta i da ćemo mi da kontrolišemo sve, a da ako vide nešto loše istog trenutka će da prekinu projekat.

Napomenuo je da i u drugim industrijama kao što su tekstilna ili namenska postoji rizik.

Vučić je, govoreći o rudarenju litijuma, istako da je to potreba cele Evrope, i naša nasušna potreba, koja bi dramatično poboljšala ekonomsku situaciju Srbije.

“Moramo da radimo, ako se, i tek kada se obezbede uslovi. U ekonomskom smislu, mislim da je to nasušna potreba, kvantni skok”, ocenjuje Vučić.

Ističe da Rio Tintu ništa ne veruje na reč, i da ih nije on dovodio, već oni koju sada protiv.

“Verujem našim stručnjacima koji proveravaju svaki potez i papir, i koji na kraju donose odluku i koji su garant da će biti zaštićena životna sredina”, dodaje predsednik.

Upitan šta sa ekspertima kojim misle drugačije, kaže da ih nije video.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *