Vlada RS: Podsticaji preduzećima u 2023. postigli odgovarajuće efekte

Finansijski podsticaji preduzećima u Republici Srpskoj u 2023. godini postigli su odgovarajuće rezultate, saopšteno je nakon sjedice Vlade RS.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o utrošku i efektima dodijeljenih sredstava podsticaja za direktna ulaganja u 2023. godini.

u 2023. godini dodijeljeni su podsticaji za ukupno 179 privrednih subjekata u iznosu od 13.1 miliona maraka.

Sumiranjem ekonomsko-finansijskih pokazatelja poslovanja korisnika podsticaja u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu, evidentni su sljedeći efekti:

–    rast ukupnog prihoda za 5,2%,

–    povećanje zaposlenih radnika za 1,9% ili za 360 radnika.

Polazeći od činjenice da su podsticajima podržane investicije privrednih subjekata u nabavku savremene tehnologije i opreme u vrijednosti od 76 miliona KM, koje se realizuju u periodu otežanih uslova poslovanja, te ostvarenom rastu prihoda i broja zaposlenih radnika, smatramo da su dodijeljeni podsticaji postigli odgovarajuće efekte i opravdali očekivane rezultate, saopšteno je iz Vlade RS.

Nakon isplate sredstava podsticaja, a zaključno sa 30.09.2024. godine, dva privredna subjekta nisu realizovala u potpunosti podržani projekat i izvršili su povrat sredstava.

Obavezu dostave izvještaja o namjenskom utrošku podsticaja imalo je ukupno 177 korisnika podsticaja. Izvještaj o namjenskom utrošku podsticaja zaključno sa 30.09.2023. godine dostavilo je 149 korisnika podsticaja, a 24 korisnika je aneksom ugovora produžen rok za dostavljanje izvještaja, dok je za četiri korisnika podsticaja pokrenut postupak naplate sredstva obezbjeđenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *