Članstvo u EU podržava samo 54 % građana Zapadnog Balkana

Samo 54% građana zemalja Zapadnog Balkana podržava članstvo u EU, što je najmanji procenat u posljednjih šest godina.

Istovremeno, poverenje u regionalnu saradnju nastavlja da raste i dostiglo je rekordnih 82 % ove godine. Ovo se navodi u desetom izdanju Balkanskog barometra, najvećeg istraživanja javnog i poslovnog mnijenja u regionu, koje je uradio Savejt za regionalnu saradnju (RCC)

Podrška članstvu u EU, koja je počela sa 39% 2015. godine, dostigla je vrhunac od 62% 2021. godine i od tog trenutka je počeo pad. Danas stoji na 54% — najniže u posljednjih šest godina, izjavila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju, Majlinda Bregu.

Najveća podrška građana članstvu u EU je u Albaniji 77 %, dok je najmanja u Srbiji 34 %. Istovremeno, 50 % građana BiH smatra da je članstvo zemlje u EU dobro.

Predstavljajući istraživanje, sprovedeno među 6.000 građana i 1.200 privrednika iz svih dijelova Zapadnog Balkana, Bregu je ukazala da se zamor proširenjem EU odražava i u poslovnim krugovima, iako u nešto manjem obimu.

“Iako je podrška rukovodilaca iz poslovnog sektora članstvu u EU pala za sedam odsto tokom protekle godine, ipak je i dalje veća u odnosu na podršku javnosti, i iznosi 64 odsto”, navela je Bregu.

Izvor: RCC

Rast cijena i inflacija su ove godine najveća briga stanovnika Zapadnog Balkana, koji su u protekloj deceniji najviše brinuli ili o ekonomskoj situaciji ili o nezaposlenosti.

Ova promjena ne iznenađuje, s obzirom da je inflacija na Zapadnom Balkanu skoro dvostruko veća od one u EU (8,1% do 3,4% respektivno), dok su cijene hrane gotovo iste kao u EU, BDP zemalja Zapadnog Balkan je upola manji nego u EU, smatra Bregu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *