Riblji fond u Јadranskom moru sve manji

Riblji fond u Јadranskom moru smanjuje se zabrinjavajućim tempom, a na to utiču prekomjerni lov, klimatske promjene, kao i doseljavanje novih vrsta riba koje ugrožavaju postojeću riblju populaciju.

Zbog svega toga, stručnjaci upozoravaju da “nestaje Јadran koji smo znali”, prenosi Hina.

– Ribolov i naši riblji resursi imaju velike poteškoće, klimatske promjene su veliki problem, a Јadran koji smo znali nestaje – ističe Alen Soldo, profesor na Odjeljenju za studije mora Univerziteta u Splitu.

U većini mediteranskih zemlja, uključujući i Hrvatsku, plava riba je glavni dio cjelokupnog ulova, a ribarska industrija boji se da će zbog prevelikog ulova ribolov biti zaustavljen, pri čemu su administrativne mjere drastične ili zakasnjele. Soldo predlaže da na određeno vrijeme na nekom području bude uvedena potpuna zabrana ribolova, ako se lovi premlada riba koja se još nije izmrijestila.

On je takođe upozorio da invazivne i doseljene vrste riba mijenjaju prirodnu okolinu Јadranskog mora.

– Јedna od najinvazivnijih vrsta, riba lav, prošle godine je prvi put zabilježena na našem dijelu obale, a ove godine već nekoliko puta. Poznato je da je ta riba na mnogim mjestima u Sredozemlju promijenila prirodnu okolinu – upozorio je Soldo.

Invazivne i doseljene vrste riba mijenjaju prirodnu okolinu Јadranskog mora

Naučni savjetnik na splitskom Institutu za okeanografiju i ribarstvo Јakov Dulčić ističe da je tokom posljednje tri decenije zabilježen dolazak 46 novih vrsta riba u Јadransko more, u kojem živi više od 460 vrsta riba.

Kaže da je jedna od najgorih invazivnih vrsta u Sredozemnom moru – vatrenjača – uočena kod Visa na dubini od 15 metara u avgustu 2021, kao i ove godine kod Račišća na ostrvu Korčuli. Stručnjake zabrinjava što agresivne vrste ugrožavaju domicilne vrste riba, a neke od njih su opasnost po zdravlje ljudi.

– Јedan od primjera je kamena riba u istočnom Sredozemlju, čiji ubod može biti fatalan – kaže Dulčić, koji je učestvovao u izradi drugog izdanja Atlasa egzotičnih riba u Sredozemnom moru iz 2021. godine. Navodi da je za 20 godina, od prvog izdanja Atlasa 2002. godine, u Mediteran došlo 107 egzotičnih vrsta riba, više nego u čitavom prethodnom vijeku.

Invazivne vrste riba mijenjaju demografsku strukturu riblje populacije, a u istočnom Sredozemlju neke vrste pridošlica su uspostavile svoje populacije.

Dulčić ukazuje da, ako dođe do značajnijih promjena u temperaturi mora, vrlo brzo možemo očekivati loš scenario sa stanjem bioloških resursa u Јadranskom moru.

Najnovija istraživanja upozoravaju na ozbiljne prijetnje koje klimatske promjene donose u zemljama u razvoju, gdje se očekuje znatan pad biomase riba do 2100. godine.

– U nekim tropskim regijama taj će pad iznositi 30 ili 40 odsto, što će najviše osjetiti zajednice koje zavise od ribarstva kao glavnog izvora hrane i prihoda – upozorava Dulčić.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *